Donderdag 6 december 2018

Wonen, nu en in de toekomst

door Elly van der Neut

In Linschoten en Montfoort werd een inloopavond georganiseerd over wonen in de gemeente Montfoort. Om tot een woonvisie te komen gingen ambtenaren en wethouder Rensen het gesprek aan met bewoners . Wat willen de inwoners van Montfoort eigenlijk voor woningen voor de nabije en wat verdere toekomst.

Op dit moment staan er 5700 woningen in Montfoort (1538 in Linschoten en 4129 in Montfoort). Daarvan is 74,8 % koopwoning en 25,2 % huur (9,5 vrije sector en 15,7 sociale huur) Een onderzoek heeft uitgewezen dat er tot 2030 zo'n 130 tot 430 woningen bij moeten. De bezoekers van de inloop konden hun wensen op een geeltje kwijt en die dan op het bord plakken.

Van de inwoners wil de gemeente nu weten, wat voor woningen dan. Met stip bovenaan stond op de geeltjes op de borden: Appartementen. Veel ouderen wonen in een te groot huis en willen naar iets gelijkvloers. Sommigen stellen daar ook wel wat meer eisen aan dan anderen, hier en daar zelfs de vraag naar appartementen met drie slaapkamers. Er werd gevraagd om minder regels bij woningruil. Om meer sociale huur en goedkope woningen. Ouderen spreekt vooral het hofje aan de Dauwnetel aan, mooie kleinere woningen met een binnenplein en een gezamenlijke ruimte om koffie te drinken of een feestje te vieren. Het blijkt dat ook veel jongeren heel graag in Montfoort willen blijven wonen, maar door de prijs van de huizen geen poot aan de grond krijgen. En de hoge prijzen van de grotere woningen die vrijkomen als ouderen gaan verhuizen zijn natuurlijk ook niet te betalen voor jongeren. Ook was op ieder bord een briefje te vinden met een vraag naar woonwagenplekken.

Wethouder Rensen stelde dat de gemeente graag luistert naar de inwoners, maar dat zij ook wel het een en ander moet regelen. Zo moeten er woonplekken worden gemaakt voor inwoners die begeleid wonen, moeten er woningen zijn voor mensen die een chronische aandoening hebben en zorg nodig hebben, moeten nieuwkomers een woning krijgen (hoewel sinds juli vorig jaar niet meer met voorrang) en moet, als er echt veel woningen bijkomen iets worden gedaan met de infrastructuur (parkeren en toegankelijkheid wijken). Daarbij kan en mag de gemeente geen woningen reserveren voor eigen inwoners, want Montfoort maak deel uit van een kring van 16 gemeenten die op dit terrein moeten samenwerken. Ook duurzaam wonen mag niet worden vergeten. De wethouder stelt dat in de toekomst we eraan moeten wennen dat er minder ruimte komt. Niet ieder gezin kan rekenen op een huis met een tuin, niet iedere oudere die gelijkvloers gaat wonen, op een appartement met logeerkamer voor de kleinkinderen.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties