Woensdag 5 december 2018

Vol verwachting klopt ons hart

De kleuters vertellen over de intocht van Sinterklaas.

Boven: v.l.n.r. Aziza, Felix, Liam, Nina. Onder: Tjibbe (links) en Jake.

door Cees Reichard

Het heerlijk avondje komt er aan en vol verwachting klopt ons hart. Het 5 december en wat heeft Sinterklaas voor cadeautjes voor ons meegenomen. Welke surprises zitten er in de zak en kunnen we weer om de gedichten lachen.

In deze Sinterklaastijd is er veel gezelligheid in het dorp, op school en natuurlijk ook thuis. Het is de periode van allerlei lekkernijen als pepernoten, kruidnootjes, borstplaat, marsepein, chocoladeletters en boterletter. Hmmm, je kunt en niet genoeg van krijgen.

Het begon op zaterdag 17 november toen Sinterklaas in Haastrecht zijn intocht deed. Het was erg druk op het Jaagpad. Voor veel kinderen was het spannend, vooral toen ze de Sint ook nog een handje mochten geven. De Pieten strooiden ruimhartig met pepernoten.

Ook op school wordt veel aandacht aan Sinterklaas besteed. De kinderen praten er veel over, maken gedichten, verhaaltjes, tekeningen en met knutselen worden onder andere Pietjes gemaakt. Ook op de OBS Vlisterstroom in Haastrecht waren de leerlingen heel druk bezig met Sinterklaas. Zij hebben diverse verhaaltjes over de Sint en zijn Pieten geschreven en de kleuters praatten met enthousiasme over de intocht van Sinterklaas. En Felix schreef zelf een mooi Sinterklaasgedicht. Veel leesplezier.

Het kringgesprek ging over Sinterklaas

De kleuters van juffrouw Anita hebben naar aanleiding van de aankomst van Sinterklaas een kringgesprek

Jurre: Ik heb Sint gezien bij de brug.

Duko: Ja, bij de brug daar kwam hij aan!

Sofie: Ik heb hem niet bij de brug gezien maar langs de kant in Gouda. Daar waren hele, stoere Pieten.

Ze waren heel snel met een bootje, een speedbootje, dat bijna om ging.

Tommy: Ze kwamen eerst niet. Het duurde heel lang. Toen kwam er een Piet met een gitaar. En we gingen zingen. Piet riep dat we veel harder moesten zingen. Ze strooiden pepernoten. Ik kreeg niks. Papa ging boodschappen doen en toen vroeg een Piet: waar is dat jongetje aan papa. Toen kreeg ik toch pepernoten.

Rifka: Ik heb ook iets van Sint in mijn schoen. Een klein poesje in een ei met een hartje erbij. Je moet over dat hartje wrijven en dan verkleurt hij en komt eruit. Het poesje is thuis, anders raak ik hem kwijt. Eli heeft een drol die plakt aan de muur gekregen.

Iedereen moet heel erg lachen!

Eline: Ik ging naar Sint kijken in Haastrecht. Ook naar het Sinterklaasjournaal en mijn schoen zetten. Dat zat erin, een Elsa tasje.

Eline loopt de kring rond met haar tasje dat door de klas bewonderd wordt.

Bauke: Ik heb het Sinterklaasjournaal gekeken en in Haastrecht naar de Sint. Ik vond het leuk. Mijn schoen gezet en er zat een prikboek in.

Duko vraagt wat een prikboek is?

Bauke: Daar kun je mee prikken.

Jakob: Toen ik ging kijken naar mijn schoen zaten er veel cadeautjes in en de stoelen lagen om. Ik had een crispy-letter S en Janna ook. Ik zag de Sint in Gouda en Haastrecht.

Aleyna: Ik ging mijn schoen zetten. Eerst naar de Pieten. Papa ging Piet verkleedkleren kopen want die had ik niet. Er was hele harde muziek. Het paard had mooie vlechtjes. Sint was druk bezig. Ik ging kijken en heel veel Pieten en de stoomboot.

Stella: Intocht kijken in Haastrecht. Er kwam een vriendje logeren, die 3 jaar is. Hij ging mee. Hij had goed geslapen. Ik zag een Piet in een klein bootje met een gitaar die viel bijna. Hij zei dat we harder moeten zingen, zie ginds komt de stoomboot!

Lynn: Ik had chocolade munten in mijn schoen. Middag ging ik de tekening inleveren. Ik had gewonnen en mocht een cadeau uit de doos met cijfers kiezen. Ik koos uit de doos met een 5 erop, ik ben 5 jaar. Ik kreeg een vis met kleine rondjes, dat is een vormpje.

Duko: Ik ging mijn schoen zetten en kreeg een kwartet van piraten.

Lynn: Wat is een kwartet?

Duko: Dan moet je kaarten vragen aan elkaar. Ik ben er heel goed in. Ook ging ik het Sinterklaasjournaal kijken. Sint zag ik niet meer. Toen Sint kijken en een handje geven.

Yente: Mama zei thuis dat ik mijn schoentje mag zetten. Toen slapen en er zat een pepernoot en cadeautje in.

Jurre: Ik ging mijn schoen uitdoen, uitslapen en een cadeautje zat er in mijn schoen. Color, dat is een treintje van Thomas. Hij kan in de sneeuw een snelle loc.

Siem is ook gaan kijken bij de intocht van Sinterklaas. Hij mocht ook zijn schoen zetten, hij zette ook de schoen van zijn zusje.

De Sint is niet in Nederland! Of toch?

De Sint was al op weg naar Nederland. Hij was er al bijna. Iedereen stond hem op te wachten bij de intocht. Het was al een paar uur later, maar de Sint was er nog steeds niet. De mensen waren erg bezorgd om de Sint en zijn Pieten. De boot stond namelijk stil op de rivier.

De Sint was bang, bang dat hij niet in Nederland zou komen. Alle Pieten waren ook bang. De boot moest gerepareerd worden en dat duurde wel een paar weken. Een paar weken later was de boot gerepareerd en ze waren weer onderweg. De Sint was zo blij en de kinderen ook. Iedereen kon zijn schoen weer zetten. Zelfs de Sint. Ze mochten elke dag hun schoen zetten om het goed te maken. Ook de opa's en oma's. Iedereen was blij met die goede Sint dat hij bij zichzelf dacht: "Als iedereen mij zo leuk vindt, dan blijf ik toch in Nederland?" Toen iedereen dit hoorde, was iedereen dolblij! Dus hielden ze een feestje.

Aziza Karimov Sadykzhan, groep 6.

 

Pakjesavond is afgelast!

De Sint is ziek, maar het is pakjesavond en dus moeten de Pieten naar de kinderen. Met Amerigo gaan ze naar de kinderen. Maar één van de Pieten stootte zijn enkel tegen de schoorsteen en kan niet mee. Bij het achtste huis viel één Piet van het dak. Dus die Piet kan ook niet mee.

De Pieten gingen weer verder, maar toen maakte de hoofdpiet per ongeluk de baby van iemand wakker. Dus de vader van de baby nam de hoofdpiet mee. Toen was er nog één Piet over. En die ging nog bij tien huizen cadeaus brengen. Maar toen struikelde de Piet over een steen dus toen waren er geen Pieten meer over. En toen zei de burgemeester: "De Sint is ziek en er zijn geen Pieten meer over. Dus pakjesavond is afgelast."

Liam Noorlander, groep 5.

 

Sinterklaasgedicht

Sint en Piet zaten te denken.

Wat zal de Sint iedereen gaan schenken.

Een game een computer ik weet het allemaal niet meer.

Ik krijg dan weer heel veel eer.

Op vijf december is het pakjesavond.

Hopelijk hebben ze geen hond.

Nergens mag een alarm zijn.

Want dat is niet zo fijn.

Dan doet die iwaa iwaa en dan worden ze wakker.

Maar ik moet eerst naar de bakker.

Zet nu maar je schoen.

Dan krijg je de volgende dag heel veel poen.

Groet Sint en Piet.

Gemaakt door Felix.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties