Zaterdag 10 maart 2018

Vlister Dotters spelen een tragikomische komedie

De Dotters uit Vlist is een dames toneelgezelschap en is onderdeel van de Vlister Vrouwen. Al meer dan tien jaar spelen zij de jaarlijkse toneelvoorstelling voor het dorp in het dorpshuis De Vlisterstee. (Foto: Klaas de Wit)

door Cees Reichard

Vlist wordt historisch op de kaart gezet

'Het drama van de Bonrepas en het misgelopen lintje' is de titel van de tragikomische komedie die de Dotters in maart in het dorpshuis De Vlisterstee gaan opvoeren. In vijf bedrijven verhalen zij over de grote historische gebeurtenis die in 1787 in Vlist plaatsvond. De titel is uitnodigend en het stuk zit vol verrassingen.

Regisseur Lieneke Molag heeft deze komedie zelf geschreven. Voor haar was het punt dat de vaste tekstschrijver van de Dotters een time-out had en de dames moesten er iets op vinden om toch te kunnen spelen. Er zijn weinig stukken voor dames alleen en zo is Lieneke zelf aan de slag gegaan. Het wordt een verhaal anno 2018 verweven met een grote historische gebeurtenis die in 1787 in Vlist plaatsvond, de aanhouding van Wilhelmina van Pruisen. Lieneke vertelt dat er net als in Hamlet van Shakespeare een toneelstuk in een toneelstuk wordt gespeeld. "Alleen doen we dat nu in het klein".

Historische kaart

Ook dit jaar moeten alle trouwe fans op de Dotters kunnen rekenen. In het eerste bedrijf zijn de dames aan het breien geslagen en beseffen dat ze het aan hun stand verplicht zijn, om een oplossing te bedenken. Eén van de dames neemt het initiatief voor een spel. Zij heeft een slim plan bedacht om Vlist historische op de kaart te zetten. Vlist heeft namelijk een unicum. Voor Nederland heeft hier een belangwekkende gebeurtenis plaatsgevonden. Een prinses die aangehouden is. Dit gegeven leidt tot een avondvullende komedie.

De nazaat van de kapitein die de aanhouding van de prinses heeft uitgevoerd, laat in een proefschrift zien hoe alles precies gebeurd is. Dit heeft Lieneke bestudeerd en in haar stuk verwerkt. Wel met een knipoog naar het Groene Hart van heden. Dit moet bespaard blijven en het mag niet verkwanseld worden. Gespreksonderwerpen zijn dan ook de krimp, geen winkels, de boerenstand, de teloorgang van de natuur en de solidariteit. Tot het laatst blijven de dames hopen dat de Koning, Koningin en de Prinsessen naar de geschiedenis van hun voorouders komen kijken.

Ter lering en vermaak

Anneke van Dijk is één van de spelers en zij vindt het een prachtig geschreven stuk. Zij vindt de teksten wel heel bijzonder en tegelijkertijd zegt ze dat het 'veel' is. Het is ter lering en vermaak voor jong en oud. "De liedjes die er in verwerkt zijn, maakt het geheel heel leuk. De muzikale begeleiding van Ad van der Laan op zijn accordeon is hier onmisbaar."

Anneke is ontzettend blij met de inspeciënt Gerda van Krieken. "Gerda geeft ons veel ondersteuning. Zij regelt alles op en naast het toneel. Veel bemoedigend woorden, ze is onze steun en toeverlaat."

Repetities

Acht dames spelen vaak met dubbelrollen het stuk. Sommigen hebben namen die afgeleid zijn van Wilhelmina van Nassau. Vanaf september zijn ze gestart met de teksten door te nemen. In november werden de teksten geleerd en vanaf de eerste week in januari wordt er in de Vlisterstee gerepeteerd.

Tijdens de Proeverijenroute hebben ze het eerste bedrijf vier keer gespeeld. Dit was een goede oefening en ze hebben er veel van geleerd. Er waren veel bezoekers, hopelijk zijn ze zo geboeid om het te komen zien.

Op dinsdag 13 maart is de première in een besloten voorstelling voor de Vlister Vrouwen. Daarna een matinee op woensdag 14 maart om 14.00 uur en de avondvoorstellingen op vrijdag en zaterdag 16 en 17 maart om 20.00 uur. Alle voorstellingen zijn in de Vlisterstee. Kaarten zijn te reserveren bij Gerda van Krieken, tel 0182 501832 of via dottersvlist@hotmail.com


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties