Maandag 6 november 2017

Verbazing en bewondering tijdens Open Bedrijvendag

door Joke de Wissel

Zaterdag werd de Open Bedrijvendag in Montfoort gehouden. Bezoekers waren hartelijk welkom om een kijkje te nemen bij diverse bedrijven. Gezien het beperkt aantal uren en het grote aantal deelnemers was het onmogelijk om ieder bedrijf te bezoeken. De belangstellenden moesten dan ook een keus maken. Bij bekende bedrijven als Interbanket, Kiremko, Van den Pol Elektrotechniek en BLR Bimon was het direct al druk. Maar ook bij onbekendere deelnemers liepen de bezoekers binnen. Vol enthousiasme, passie en bevlogenheid vertelden de eigenaren en werknemers over hun dagelijkse werkzaamheden.

Bij Van der Valk + De Groot gaan dagelijks werknemers in gespecialiseerde bussen op weg om riolen te controleren, te beheren en te onderhouden in Nederland, België en Engeland. “Daarnaast maken we ook kolken (kleine putjes langs de weg – red.) schoon. Vooral het werk in de riolen is zeer interessant. Met camera’s wordt het riool geïnspecteerd. Hier wordt digitaal een rapport over opgemaakt dat naar gemeentes en andere overheden wordt gestuurd. Vervolgens wordt er een plan van aanpak en onderhoud opgemaakt. Met een fijne maar zeer krachtige waterstraal wordt het riool schoon gemaakt. Boomwortels worden met de waterstraal verpulverd en stenen en andere grof vuil kapot gemaakt zodat het vuil kon worden afgevoerd en een goede doorstroom blijft bestaan. “Het bedrijf bestaat sinds 1962,” vertelt bedrijfsleider Arnold van Klaveren. “Er werken 300 mensen bij ons. Dagelijks gaan zij met 200 bussen vanuit 1 van onze twaalf Nederlandse, drie Belgische en vijf Engelse vestigingen op pad om rioolwerkzaamheden te verrichten. In Montfoort wordt de apparatuur in de bussen gebouwd en komen alle datagegevens binnen. De Montfoortse vestiging is een knooppunt in het bedrijf.”

Bij Centix worden softwarepakketten ontworpen om materieel te keuren. “Veel materieel waarmee wordt gewerkt in ziekenhuizen, in scholen,, bij defensie en de marine, in de bouw en in tal van andere branches moet van de overheid jaarlijks worden gekeurd. Wij maken de softwarepakketten om dit mogelijk te maken,” vertelt Claudia de Rooij, samen met haar man richtten zij de bedrijven Staro en Centix op.

G. Klein Metaal  trok belangstelling met zijn bierbrouwinstallaties. Ook zijn andere producten van roestvaststaal kreeg belangstelling van het publiek. Graag legden Gert Klein en zijn medewerkers uit wat er allemaal mogelijk is met roestvaststaal.

Wie ooit een aanrijding met zijn auto heeft gehad, is waarschijnlijk daarna bij Plus Autoschade terecht gekomen. Dit schadebedrijf deukt uit, spuit en poets auto’s totdat ze weer als nieuw zijn. “Een precies werk,” vertelt eigenaar Snel. In de werkplaats zijn verschillende afdelingen voor uitdeuken, repareren of spuiten van de voertuigen.

Prof Wood is een echt Montfoorts bedrijf. De eigenaren Gé en Helma van Breukelen zijn beiden echte Montfoorters. In hun bedrijf Medi Top ontwerpen en maken zij apparatuur voor keel-, neus- en oorartsen. Deze apparatuur moet in kasten worden ingebouwd.  Om dit te kunnen, richtten zij Prof Wood op. Zoon Mike vertelt met veel passie over alle mogelijkheden in deze fabriek. Vader Gé vult hem aan. “Bij Prof Wood verwerken we hout en kunststof tot kasten, keukens, interieurs voor winkels enz. De computergestuurd machines kunnen alle soorten kunststofplaten en hout verwerken.” Alles wordt op maat gemaakt. Niets is onmogelijk. Recht, haaks of in ronde vormen wordt het materiaal verwerkt tot de juiste vorm met de juiste afwerkingsgraad. Vooral voor meubels in ziekenhuizen gelden heel hoge eisen op het gebied van hygiëne en schoonmaakmogelijkheden. Bij Prof Wood en Medi Top weten zij precies wat er in ziekenhuizen wordt vereist. Hun apparatuur en meubels worden over de hele wereld geplaatst in spreekkamers en operatiezalen.

Een geheel ander bedrijf is Bouwbedrijf Ad Spruit. “De voorbereidingen voor het bouwen van een huis of het plaatsen van een dakkapel gebeurt op kantoor,” legt Peter Spruit uit. ‘We bouwen niet alleen traditioneel maar zijn ook gespecialiseerd in het verwerken van kunststof.” In de showroom laat hij alle mogelijkheden zien. Deuren, kozijnen, dakkapellen met glas met of zonder luxaflex, ondoorzichtig glas enz. De mogelijkheden zijn ongekend.

Bij Zeildoek.nl, het bedrijf van Rikkert Hoogenboom, wordt alles naar de wensen van de klant gemaakt. De producten zijn zeer divers, de enige overeenkomst is dat alles van zeildoek wordt gemaakt. “We werken veel voor de evenementenwereld. Dat kunnen tenten zijn, geluidsarmen, luchtslurfen, banners enz. maar ook voor de voedselindustrie waar we aardappelzakken en ontsmettingsmatten voor maken.” In 2009 maakte Rikkert de overstap naar mechanisatie. Het verwerken van het zeildoek werd niet meer met de hand gedaan maar door de snij- en plakmachine aangestuurd vanaf de computer. “Voor iedere evenement of gelegenheid is er zeildoek. Zo hebben we ooit doek geleverd dat in Siberië werd gebruikt. Het moest goed blijven bij -70°. Bij andere gelegenheden worden er weer andere eisen gesteld.” Rikkert maakte ook stapelbedden van zeildoek voor sportevenementen, vluchtelingenkampen of locaties waar veel mensen moeten overnachten in geval van een calamiteit. Hij leverede materiaal voor de Volvo Ocean Race en optredens van grote artiesten als Lady Gaga. Niets is te gek voor Rikkert. “Ik pak alles aan wat er op mijn pad komt.” Zo staat hij open voor nieuwe milieuvriendelijke technieken als het ontwerpen van zeildoek gemaakt van aardappelzetmeel.

In het centrum van Montfoort opende bakkerij Van Dommelen gastvrij de deuren van de bakkerij. Arjan liet het proces zien van het bereiden van brood en banket. “We hebben twee Remrijskasten. Hierdoor kunnen we op de dag het deeg bereiden, het gaat dan in de rijskasten tot -9°, heel langzaam laten we het ontdooien en daarna gaan we het verwerken. Door dit proces kunnen we ’s nachts twee uur later beginnen.” Beneden achter de winkel is de bakkerij, boven wordt het banket gemaakt. Taarten, bonbons, koekjes, marsepein, chocola en slagroom wordt hier gemaakt en verwerkt. Arjan is bakker in hart en nieren. Met heel veel gedrevenheid vertelt hij over het vak dat al generaties door zijn familie wordt beoefend. Naast bakker is hij ook examinator op de MBO Rijnland, waar hij ooit zelf studeerde. Nu keurt hij de baksels van de examenkandidaten of deze aan alle eisen voldoen.

Meer bedrijven bezoeken was gezien de tijd onmogelijk. Onderweg kwamen bezoekers elkaar tegen. “Ben je al bij die of die geweest?” was vaak de vraag. Allen waren verbaasd en vol bewondering over alle activiteiten, professionele ontwikkelingen en gedrevenheid die zij bij de eigenaren en werknemers aantroffen. De liefde voor het vak op wat voor gebied dan ook straalde ervan af. De producten van de Montfoortse bedrijven gaan over de hele wereld. Vaak wordt er met elkaar samengewerkt want ‘samen staat men sterk’. Vooruitstrevend, innovatief maar met oog voor het menselijke worden de bedrijven geleid. Zij zijn de kurk waar de Montfoortse samenleving opdrijft. Veel medewerkers komen uit Montfoort of omgeving want werken in de eigen woonplaats is toch wel heel erg fijn.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties