Dinsdag 13 maart 2018

Veel verwikkelingen in de Gelaarsde Poes

door Joke de Wissel

Ieder jaar studeert Toneelvereniging Jan Claussen een toneelstuk in voor kinderen uit de gemeente Montfoort. In de grote zaal van De Vaart in Linschoten genoten de leerlingen van de Hobbitstee en de Howiblo van de avonturen van de Gelaarsde Poes en zijn vrienden.

De regie was in handen van Rob Wielenga. Het licht en geluid wed verzorgd door Nick en Remco. Het decor was door de leden gebouwd. ’s Avonds werd de voorstelling gespeeld voor een volwassen publiek. Drie optredens op een dag is veel. Het lukte de acteurs om tot het laatst de spanning erin te houden. Het publiek, jong en oud, genoot van alle woordgrappen en onverwachte verwikkelingen.

De avonturen van de Gelaarsde Poes beginnen op de molen. De molenaar is overleden. De oudste kinderen erven de molen en de koe. Jaap krijgt de poes. Hij is daar niet blij mee. De fee betovert de poes en geeft hem menselijke eigenschappen. De poes wil graag maatschappelijk omhoog en niet op de molen blijven.

Op de kermis ontmoet Jaap het meisje Wendy. Zij vinden elkaar leuk en willen elkaar nog weleens ontmoeten. Dit valt niet mee. Wendy blijkt een prinses en molenaarszoon Jaap is veel te min voor haar, volgens haar vader de koning. Dit is koren op de molen van de Gelaarsde Poes. Hij benoemt Jaap tot markies van Karrabas. Wanneer de koning vraagt van wie de landerijen zijn waardoor het gezelschap rijdt, antwoordt het publiek ‘Van de markies van Karrabas’. Zo krijgt de koning de indruk dat Jaap een hele rijke markies is en dus een goede partij voor zijn dochter.

Dit is niet naar de zin van ome James Blond. Hij wil de prinses, haar titel, erfenis en aanzien. Zij plannen worden doorzien door de dienstbode, de moeder van Jaap. Dankzij haar ingrijpen krijgt de geschiedenis een andere wending. Wendy wordt ontvoerd en naar de molen gebracht. Jaap en de Gelaarsde Poes komen haar redden. De grote reus Benjamin, die Wendy bewaakt, wordt veranderd in een muis en opgegeten door de Gelaarsde Poes.

De koning is blij dat zijn dochter is gered en besluit om geen koning meer te willen zijn. Zijn taak wordt overgenomen door de lakei. Blij en opgelucht dat alles weer goed is, trekt het gezelschap de wijde wereld in.

De kinderen genoten met volle teugen. Zij leefden helemaal mee met alle belevenissen op het toneel. Tijdens het gevecht van de Gelaarsde Poes met Benjamin blijkt de poes negen levens te hebben. Luid werd er meegeteld met het aantal levens dat de Poes nog had. Een zucht van opluchting ging door de zaal toen alles goed afliep. Vol verhalen gingen de jongens en meisjes terug naar school. Zij hadden op een leuke manier kennis gemaakt met het toneelspel van de leden van Jan Claussen.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties