Dinsdag 14 mei 2019

SVO benoemt vier leden van verdienste

Hoogtepunt van de Algemene Ledenvergadering van Schaats- en Skeelervereniging Oudewater, die vorige dinsdag werd gehouden, was het benoemen van de echtparen Gré en Hans Spanenburg en Lettie en Wim Zwanenburg tot 'Lid van verdienste van SVO'. Beide families zijn al jarenlang actief als vrijwilliger van SVO. Het was aan voorzitter Tom Streng om het kwartet in het zonnetje te zetten.

Lettie Zwanenburg is dertien jaar jeugdschaatsleider geweest. Ze is meervoudig wereldkampioen bij de masters en ambieert, zoals ze zelf zegt, nog een lange voortzetting van haar schaatscarrière. In die zin is ze een voorbeeld voor veel jongeren die hun schaatsen soms al in de juniorenperiode aan de welbekende wilgen hangen. Veel van die jongere schaatsers noemen Lettie zelfs hun 'schaatsmoeder'. Het zegt iets over de positie van Lettie in het jeugdige SVO-team. Inmiddels beheert Lettie het clubgebouw van SVO.

Die beheertaak heeft ze overgenomen van Gré Spanenburg. Gré was in de jaren negentig al 'chef-kok' in de koek-en-zopie op ijsbaan De Snelle Boezem aan de Utrechtse Straatweg en heeft die taak pas twee jaar geleden uit handen gegeven. Ook bestuurlijk had Gré de nodige invloed. Ze maakte nooit officieel deel uit van het SVO-bestuur, maar als er vergaderd werd in het gastvrije huis van de familie Spanenburg dan wist ze zich in menige discussie te mengen. Overigens altijd op positieve wijze en met veel betrokkenheid.

Gré was ook de eerste vrouwelijke jeugdschaatsleider van SVO en vorig jaar trainde ze zelfs nog tijdelijk de toergroep op de vrijdagmiddag. Bij die groep schaatst ze nu nog actief mee.

Wim Zwanenburg is dit jaar gestopt als trainer van de wedstrijdgroep van SVO, maar heeft lange tijd zijn schaatsers tot grote hoogte gestuwd. Als trainer en coach liet hij zijn schaatsers nooit in de kou staan. Al moest hij één schaatser coachen op de ijsbaan, Wim was er! Tom omschreef Wim als 'duidelijk', 'rechtstreeks' en 'eerlijk en oprecht'. Een kleine opsomming uit het rijtje van zijn bezigheden: jeugdschaatsleider, speaker, voorzitter TC, SVO-bestuurslid, sponsor én schaatser. Wat dat laatste betreft was hij vooral een doorzetter. Altijd aanwezig op de Weissensee, maar ook een van die SVO-toppers die zich ooit waagden aan de tien kilometer.

Tot slot Hans Spanenburg. Tom onthulde een paginagroot artikel uit het Algemeen Dagblad van december 2017 over de ijsmeester van SVO. 'Ik word niet zo gauw zenuwachtig van een beetje nachtvorst', kopte de krant destijds en dat was echt niet bezijden de waarheid, want Hans kent inmiddels alle ins en outs van het natuurijs en is altijd heel terughoudend als de ijskoorts in overdreven mate toeslaat. Hans vervult het ijsmeesterschap al meer dan 25 jaar en dat niet alleen op natuurijs, maar ook op de Oudewaterse kunstijsbanen. Hans was ook nauw betrokken bij de totstandkoming van de prachtige skeelerbaan van SVO. Hij dacht mee in het complexe traject dat voorafging aan de bouw en stond bij de bouwwerkzaamheden dag en nacht klaar om mee te werken.

Naast het Lidmaatschap van verdienste kregen beide echtparen een prachtig bronzen schaatsbeeld. Daar waren ze zichtbaar blij mee en de beelden zullen bij zowel de familie Spanenburg in de Leeuweringerstraat als bij de familie Zwanenburg aan de Noord-Linschoterzandweg een mooi plekje in de huiskamer krijgen.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties