Dinsdag 14 mei 2019

Senioren wandelen al voor de 14e keer de Avondvierdaagse

Vandaag zullen Montfoortenaren weer een lange sliert aan wandelaars door Montfoort zien trekken, waarvan ook een groep senioren. Een groot deel daarvan doet mee in een rolstoel. Zo ook Mien Groen (82), die zelfs al voor de 14e keer mee doet.

Groen is niet anders gewend dan dat ze met een rolstoel mee doet. "Dat is ook vanwege mijn beperking", vertelt ze. "Toen ik anderhalf jaar was, kreeg ik polio. Daardoor ben ik fysiek beperkt." Toch laat ze zich er niet door weerhouden. "Vanaf het moment dat het door Ad Vlooswijk werd opgericht, ben ik meegegaan." Sindsdien geeft ze zich elk jaar op.

Mien Groen (82) doet elk jaar mee: "Het is echt een verzetje"

"Het is zo lekker buiten. Het is voor mij echt een verzetje. Dat is het voor de meesten, die veel binnen zitten", zegt ze. Standaard doet ze mee aan de vijf kilometer. Het mooiste vindt ze dat ze dan met andere mensen in contact komt. "Ook het enthousiasme van mensen die aan de kant staan, werkt aanstekelijk." Zelf kan ze meegaan dankzij een vaste vrijwilliger van de Zonnebloem die haar zal rijden. "Zij komt ook geregeld eens op bezoek en soms gaan we er dan samen tussenuit."

Beladen

Trudy Bogaards van de Rijnhoven, thuiszorgorganisatie in Montfoort, laat weten dat ze vanaf het begin de Avondvierdaagse mee organiseren voor senioren in Montfoort. Zij doet dat samen met Ad Vlooswijk, een vrijwilliger van de Rijnhoven en De Zonnebloem die het ooit opgezet heeft hier in Montfoort. Dat mensen - zoals Mien Groen - mee kunnen doen met een rolstoel, vindt ze geweldig. "Jammer genoeg zijn er ook wel senioren die met de rollator lopen, die per sé niet in een rolstoel willen tijdens de Avondvierdaagse. De rolstoel is dan te beladen. Ik zeg dan: 'Trek je er niets van aan en doe gezellig mee'. Maar ik begrijp het wel hoor."

Populair

Dat het populair is, blijkt nu het al de 14e editie is. Bogaards vertelt: "Het is zo leuk al die senioren die zich opgeven. Ze vinden het super gezellig en ze doen mee met hun kinderen, kleinkinderen of een vrijwilliger." Het mooiste vind Bogaards de sfeer. "Het is iedere avond zo gezellig." Dat ouderen zo graag meedoen, komt volgens haar, omdat ze het geweldig mooi vinden er weer eens op uit te zijn. "Bovendien komen ze dan weer langs hun oude buurt. Of een gebied waar ze al heel lang zelf niet meer kunnen komen."

'Lekkebanden bal'

Elke avond wordt er gestopt voor een versnapering en wat drinken. "We maken foto's en hebben veel pret. Al die mensen langs de kant is zo leuk, er is altijd iemand die ze nog kennen van vroeger. Als het heel slecht weer is gaan we natuurlijk niet maar dat komt niet vaak voor gelukkig", aldus Bogaards.

Na vier dagen wandelen is er in het Antoniushof altijd het 'Lekkebanden bal', een gezellig samenzijn, waarbij deelnemers een glaasje kunnen drinken met de familie en vrijwilligers. "Leny van de Brink zal deze avond zorgen voor de muzikale omlijsting op haar accordeon. Dan krijgen de deelnemers hun welverdiende medaille opgespeld. Het is een mooi evenement, wat iedereen weer even samen brengt. Wij zijn altijd zo blij dat er zoveel vrijwilligers, waaronder zelfs de jongens van carnavalsvereniging Les Boutonniers zich opgeven om met de senioren te wandelen. Dat vinden we top!"

Hoewel de inschrijving officieel voorbij is, kunnen spontane meewandelaars zich nog wel melden, laat Bogaards weten. "Ze mogen best meewandelen voor de gezelligheid. Als ze het dan leuk vinden, doen ze volgend jaar mee voor het echie", lacht ze.

Dinsdag 14 mei wordt om 18.15 gestart vanuit het atrium in het Antoniushof.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties