Woensdag 7 november 2018

Schoolschaak 2018

V.l.n.r.: Danique, Estelle, Sjoerd, Jet, Matwey, Marek.

Woensdag 31 oktober was het de 21e keer dat het jaarlijkse schoolschaaktoernooi werd gehouden. Traditiegetrouw georganiseerd door schaakvereniging Kijk Uit en gespeeld in het Cultuurhuis. Er hadden zich maar liefst veertig leerlingen van de Oudewaters basisscholen aangemeld. Een aangename verrassing was het grote aantal leerlingen van de Schakels.

Om half 2 gingen zij onder luid rumoer en vol enthousiasme van start. De kinderen moesten nog even wennen aan de wedstrijdklok, de spelregels en de hele entourage. Sommige spelers dachten dat je flink hard op de klok moest slaan en hoe sneller je zette hoe meer kans je had op winst. Maar dit waren slechts startproblemen. Leuk was om te zien dat sommige leerlingen rustig de koning van hun tegenstander van het bord sloegen en, wat een verrassing: als je een pion naar de overkant speelde kreeg je er een Dame (koningin) bij! Ja, maar ik heb toch al een Dame? Geeft niks, dan heb je er nu toch twee!

Langzamerhand raakte iedereen gewend aan de sfeer, de spelregels en de volle publieke tribune. Er werd muisstil en zeer serieus gespeeld en een verloren partij zorgde zelfs hier en daar voor wat waterlanders! Het 'mat' zetten van de tegenstander bleek erg lastig en vaak besliste de klok dan wie er gewonnen had, of de arbiter greep in om het eindeloos 'schaak' zetten af te breken. En een enkele keer eindigde een partij in 'pat', terwijl een speler een enorme overmacht had! Wat dit nou toch weer was, bleek lastig uit te leggen. Als de arbiter uitlegde dat de partij in 'remise' was geëindigd was het nog niet duidelijk. 'Gelijkspel' werd beter begrepen.

Er werd gespeeld volgens het Zwitsers systeem. Hierbij spelen de winnaars in de volgende ronde tegen elkaar. Na zeven rondes speelden daardoor de spelers van ongeveer gelijke sterkte in de laatste ronde tegen elkaar. Dat het daardoor erg spannend werd laat zich raden. Toeschouwers begonnen ongevraagd adviezen te geven, velen wilden weten wat de stand was en de grote vreugde van Matwey Prins over een half puntje dat hij uit het vuur had weten te slepen, werd door iedereen begrepen: het leverde hem in ieder geval een derde plaats bij de jongens op. De tweede plaats van de jongens was voor Sjoerd Terlien en Marek Jansen werd de winnaar bij de jongens.

Erg leuk was de 'overall' winnaar: Danique Scheffers. Het gebeurt zelden dat een meisje de meeste punten haalt: 6 van de 7! De tweede plaats bij de meisjes was voor haar zusje Estelle Scheffers en Jet de Wit behaalde tot haar grote blijdschap de derde plaats bij de meisjes. Hoewel sommige spelers nog maar weinig hebben geschaakt, ging er niemand met '0 punten' naar huis!

Het was weer een erg gezellig en enerverend toernooi dat in februari een vervolg krijgt in de vorm van een toernooi met scholenteams.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties