Donderdag 14 maart 2019

Provinciale verkiezingen

door Trudie Scherpenzeel

Dit jaar staan er bij de provinciale verkiezingen grote belangen op het spel. En dan hebben we het niet over de eerste Kamer, maar echt over de provincie. Met die gedachte in het achterhoofd had een aantal aantal Oudewaterse politici afgelopen zaterdag in het muziekhuis in Oudewater een debatbijeenkomst georganiseerd.

Alle veertien deelnemende partijen waren uitgenodigd. Het forum voor democratie had niet gereageerd, de partij voor de dieren en Denk beschikten over onvoldoende mankracht, maar er waren elf partijen aanwezig. Voor en met een gehoor voornamelijk bestaande uit raads- en forumleden uit Woerden, Oudewater, Lopik en Montfoort (zo'n vijftig mensen hadden de moeite genomen) werd gediscussieerd tussen steeds een viertal kandidaten. Die werden door loting bij elkaar gezet en mochten hun zienswijze geven op een drietal stellingen. Na de opening door de burgemeester van Lopik (democratie is een werkwoord, kom vaker uit uw provinciehuis. Wij hebben vaak de indruk dat de ambtenaren bij de Provincie regeren) introduceerde 'klimaatdrammer' Bob Duindam (Oudewater) de eerste stelling: 'De provincie bepaalt hoe gemeentes de energietransitie invullen' om vervolgens uit te leggen dat hij het daar niet mee eens is. Niet over ons, maar met ons.

Een levendig debat ontspon zich van éérst besparen, dan opwekken en wind en zon zijn zo van de 20ste eeuw (SGP) tot 'en, én, én' van de CU, 'geen enkele windmolen op land in onze provincie' (U26) en 'energiemaatschappijen verdienen er alleen maar aan, de burger moet het betalen (SP). Waarbij ook het publiek zich niet onbetuigd liet.

De volgende stelling was van Jocko Rensen (wethouder Montfoort) en ging over openbaar vervoer: De provincie richt zich op sterke lijnen tussen grote steden, kleinere kernen zijn zelf verantwoordelijk. Om vervolgens ook uit te leggen waarom dat geen goede stelling is. Het CDA en Groen Links gingen voor snelfietsroutes, al dan niet vanaf OV-knooppunten. De VVD was van mening dat er beter naar de randen van de provincie moet worden gekeken en bestreed de stelling (de overige twee partijen ook). De PvdA wil af van aanbesteding in het openbaar vervoer omdat de niet winstgevende buslijnen daar onder lijden.

De derde stelling (Gerrit Spelt, wethouder Lopik): De provincie ziet geen nieuwe ruimte voor wonen of werken in de Lopikerwaard. Een slechte zaak, vond hij. D66 introduceerde een nieuwe term voor het probleem van de knellende rode contouren: grijs/groene ruimte. Daarin zou meer mogelijk moeten zijn in wonen en werken. Een stelling waar de andere kandidaten met verbazing op reageerden, gelet op de opstelling van D66 de laatste jaren. De kandidaat van de VVD koppelde de toewijzing van woningen aan de beschikbaarheid van banen (onderbouwing door gemeente). De PVV wilde niet op de stelling in gaan en was van mening dat gemeenten heel goed zelf kunnen bepalen wat de woningbehoefte is. Weg met de rode contouren. 50+ tenslotte vond dat wonen en werken bij elkaar horen.

Onder de bekwame leiding van Elizabeth van den Hoogen, die streng de orde bewaarde, werd het debat rond half vier afgesloten. En onder het genot van een drankje voortgezet.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties