Donderdag 11 juli 2019

Oudewater verrijkt met World of Chi

door Aad Kuiper

Ongetwijfeld in tegenstelling tot een gangbare situatie was het druk in de Marktstraat op nummer 7. Tientallen mensen waren afgekomen op de opening van de Studio World of Chi en niet alleen familie, vrienden en collega's, maar ook mensen die bij Harriët van Zuilen al (veel) langer oefeningen doen om er 'beter' van te worden.

Het is alweer bijna 20 jaar geleden dat Harriët van Zuilen voor het eerst in aanraking kwam met Chi Neng Qigong, ook bekend als Zhi Neng Qigong, een relatief nieuwe bewegingsleer die vanuit China naar Nederland was gekomen. Ze was er meteen door gegrepen. Patricia van Walstijn had Chi Neng Qigong een jaar of twee eerder in Nederland geïntroduceerd en door haar was Harriët met Chi Neng in aanraking gekomen. Daarom was Patricia door Harriët gevraagd de nieuwe studio te openen. Ze deed dat met de woorden: "Ik open hier geen ruimte , maar een wereld: de World of Chi. Ik hoop dat er veel chi in, door en weer uit deze ruimte mag stromen." Wethouder Bob Duindam begon met een compliment: "Wat een waanzinnig mooie ruimte!" En vervolgde met een kwinkslag: "Ik mag niets zeggen over Chi Neng, want dat gaat Patricia straks doen, dus zeg ik dan ook maar niets over de heilzame werking ervan." Duindam was blij dat er in Oudewater zo enorm veel bijzondere initiatieven ontplooid werden en nog steeds worden. Harriët van Zuilen richtte de World of Chi op omdat ze, zo zei ze, 'een kader wilde creëren rond de verschillenden activiteiten' waar ze zich op richt. "Na zo'n tien jaar actief te zijn geweest met allerlei zaken die te maken hebben met gezondheid, innerlijke rust, balans en persoonlijke groei, was dit de volgende stap. Ze bedankte heel veel mensen voor de hulp die ze had mogen ontvangen, waaronder Jos van der Linden, die sinds enige tijd haar partner, steun en toeverlaat is. Patricia van Walstijn, schrijfster van veel boeken over dit onderwerp en directeur van het Chi Neng Instituut, sprak de hoop uit dat Harriët het in haar nieuwe studio druk zou krijgen, en, voegde er met een knipoog aan toe: "Zo druk dat je af en toe nog naar mij toe moet komen."

"Je doet doet dingen die ertoe doen. De persoonlijke aandacht die je schenkt en dat je je hart laat spreken, heeft je gebracht waar je nu bent. De mensen die bij je komen waarderen dat." Vervolgens leidde Patricia een korte ontspanningsoefening met veel impact. Wie daar meer over wil weten kan uiteraard bij Harriët terecht. Overigens vertrouwden twee mensen, los van elkaar, me ongevraagd toe over de meerwaarde die Harriet met haar Chi Neng Qigong voor ze had betekend. Het maakt wel nieuwsgierig.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties