Donderdag 8 november 2018

Opnieuw veel animo voor open dag Touwfabriek

Het breien van een leguaan.

door Aad Kuiper

Hoewel deze al voor de vierde keer werd georganiseerd, kwamen er toch weer veel mensen af op de open dag van de Touwfabriek. De belangstelling voor een rondleiding in een van de bekendste fabrieken van Oudewater, de voormalige Touwfabriek G. van der Lee, blijft bijzonder populair. Maar liefst zo'n 150 liefhebbers en een dertigtal leerlingen van de Jozefschool werden in groepjes van 10, 15 mensen rondgeleid door bekwame en ervaren gidsen van het alleroudste deel van de fabriek, de lijnbaan, tot in de hal waar de modernste machines staan. Over 'vijf jaar na de overname' van de Touwfabriek schreef Ellen van Leeuwen laatst een mooi stuk in De IJsselbode.

Gidsen waren bestuursleden van het Touwmuseum, Saskia van der Lee en Nettie Stoppelenburg en vrijwillige medewerkers van datzelfde museum, Marinus Bonte, Jan van Ham en Gerard van Roon; allen vertelden boeiend en duidelijk met kennis van zaken. Heel veel andere vrijwilligers van dit museum zorgden voor allerlei overige hand- en spandiensten, zodat alle bezoekers zich welkom voelden. Met behulp van het Touwtreintje konden mensen van het Touwmuseum naar de Touwfabriek gebracht worden en uiteraard ook weer terug; daar werd aardig gebruik van gemaakt.

Door de gidsen werd uitvoerig verteld over de geschiedenis van de touwfabricage in Oudewater: die touwindustrie is al vanaf de late 15e eeuw voor Oudewater van groot belang geweest. De 17e eeuw was een periode van grote bloei voor de touwproductie. Hoewel de vraag naar touw langzamerhand terugliep waren er begin 19e eeuw toch nog zo'n 50 lijnbanen in de stad in bedrijf. En tegen het einde van diezelfde eeuw bouwde Gijsbert van der Lee een 350 meter lange lijnbaan die aangedreven werd door een stoommachine, maar dan in Klein Hekendorp, waar nu de fabriek staat. Rond 1940 ging men daar over op elektriciteit.

Na een bezoek aan die nog steeds regelmatig gebruikte lijnbaan, die echt indrukwekkend is om te zien, kwamen de bezoekers langs de woningen die op de plek van een deel van de oude touwfabriek werden gebouwd. Daarna ging de ontdekkingstocht langs de opslag van touwvoorraden en vervolgens kwamen de bezoekers op een plek waar een leguaan wordt gebreid. Op de boeg van een boot vind je soms een mooi 'stootkussen'; dat heet een leguaan en is een soort breiwerk van touw.

Daarna zagen de belangstellenden verschillende machines aan het werk w.o. vlechtmachines, touwslagmachines en omvlechtmachines. Ook werd aandacht besteed aan de verschillenden soorten materiaal die tegenwoordig gebruikt worden - want het touw van vroeger wordt nauwelijks meer gebruikt - polyester, polypropyleen en dyneema.

Sinds de overname van de Touwfabriek door de Hendrik Vedergroep hebben een aantal noodzakelijke wijzigingen en investeringen plaatsgevonden, maar dat heeft de fabriek goed doen herleven. En de belangstelling ervoor duidelijk niet doen afnemen. Het lijkt erop dat er nog meer rondleidingen in het verschiet liggen.

 
 


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties