Zaterdag 13 april 2019

Opening interessante tijdelijke tentoonstelling Touwmuseum

De overhandiging van de luchtfoto door  Erik van Broekhuizen, Pieter Modderman en Averien Knol (foto Jaap de Wit).

door Aad Kuiper

Averien Knol, directeur van het Touwmuseum, vertelde in haar openingswoord bij de aftrap van de tijdelijke kleinschalige tentoonstelling 'Staal versus touw' dat het vier jaar aan voorbereidingstijd kostte om deze expositie in het Touwmuseum gerealiseerd te krijgen.

Pieter Modderman, vertegenwoordiger van de Hendrik Veder Group, waar Touwfabriek G. van der Lee sinds 2013 een dochteronderneming van is, zei voorheen altijd tegen klanten dat ze dit werk al sinds 1800 doen, maar sinds 2013 maakt hij daar 1545 van: "In 1545 was touw de hoofdzaak, daarna volgde staal als tussenstop en nu is Dyneema, een supersterke kunststofvezel op basis van polyetheen, eigenlijk het belangrijkst." Maar de tentoonstelling 'Staal versus touw' maakt het geheel niet nog ingewikkelder dan het voor de leek al is: een instructief filmpje, prachtige foto's en verhelderende teksten, waarin staal en touw met elkaar vergeleken worden.

Knol liet weten dat ze blij was met deze tentoonstelling. Modderman vertelde dat de fabricage van staalkabels niet wezenlijk verschilde met het maken van kabels op basis van touw. Het filmpje en een kleine machine verduidelijken dat beeld.

"We zijn blij dat de Touwfabriek nu deel uitmaakt van de Hendrik Veder Group." En Saskia van der Lee toonde zich, hoewel ze officieel niet echt meer iets met de Touwfabriek te maken heeft, nog erg blij dat het bedrijf, dat honderden jaren aan haar familie had toebehoord, bij een ander familiebedrijf terecht was gekomen. "Zij komen natuurlijk nog maar pas kijken", grapte ze, maar ging daarna weer in volle ernst verder. "Wij verkochten ons bedrijf in 2013 aan de Hendrik Veder Group, omdat wij een zinvolle aanvulling op hun productie zouden kunnen zijn: wij maakten touw en zij staalkabels en dyneema. We hadden geen betere partner kunnen vinden! Zeker ook", voegde ze eraan toe, "omdat zij het Touwmuseum wilden sponsoren. En van die gelden kunnen we leuke extra dingen realiseren."

Gedrieënlijk knipten ze geen touw, geen staalkabel en geen dyneema, maar een lint door, om de tentoonstelling officieel te openen. Als dank kreeg de Hendrik Veder Group een prachtige luchtfoto van hun eigen bedrijf.

  


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties