Zondag 30 december 2018

Open dag Cultuurhuis Oudewater en opening peutergroep YellowBellies

door Ellen van Leeuwen

“Het Cultuurhuis is een plek waar je elkaar kunt ontmoeten, waar je kan iets leren en waar je je kwaliteiten kunt benutten”, aldus programmacoördinator Saskia Wulterkens. Volgens Saskia zijn veel inwoners van Oudewater niet op de hoogte van de mogelijkheden die het Cultuurhuis biedt. Hoogste tijd om die eens te laten zien tijdens een open dag."

Open dag Cultuurhuis Oudewater en opening peutergroep YellowBellies

Tijdens de opening van de open dag overhandigde wethouder Bob Duindam officieel de sleutel van het peuterlokaal aan Mark van Bentum van Yellowbellies. Bob Duindam: “Ik ben enorm blij dat deze match tussen het Cultuurhuis en Yellowbellies is ontstaan. Yellowbellies en onderwijs, dat hoort bij elkaar. Ik wens jullie veel succes met jullie activiteiten en op naar een bloeiende samenwerking.”

De peutergroep start per januari in een lokaal in het Cultuurhuis. Het lokaal is met veel zorg aangekleed door de bevlogen leidsters Cindy en Femke. Alle kindjes van 2 tot 4 jaar zijn welkom op de peutergroep, om spelenderwijs een goede basis te leggen voor de basisschool.

Athena en de Kompasklas

Op zowel de Immanuëlschool als OBS De Schakels wordt aandacht besteed aan kinderen die extra ondersteuning nodig hebben. Tijdens de open dag presenteerde stichting Athena-onderwijs zich die binnen OBS De Schakels onderwijs geeft aan hoogbegaafde kinderen. “Het gaat hierbij om kinderen waarbij hoogbegaafdheid officieel is gediagnostiseerd. Voor deze kinderen is een andere aanpak nodig, met bijvoorbeeld meer interactie. Daarnaast is het voor kinderen heel belangrijk om zich onder gelijkgestemden te begeven,” vertelt Wilma Linders van stichting Athena-onderwijs.

Op de Immanuëlschool kunnen kinderen die extra ondersteuning nodig hebben gebruik maken van kompastijd. Dit is zowel voor kinderen die extra begeleiding nodig hebben als extra uitdaging. Samen met de leerkracht en ouder(s) wordt een doel opgesteld dat een kind (extra) wil leren. Het gaat hier om hulp bij taal en rekenen, maar ook om bijvoorbeeld leren je te concentreren.

Kids Cuisine

Christel Stolwijk geeft een paar keer per jaar een kookworkshop of –cursus aan kinderen in het Cultuurhuis. De kinderen leren pindarotsjes maken of bonbons. Tijdens de open dag maakten kinderen heerlijke smoothies, waar de gasten van mochten proeven. Een ware traktatie!

Schildersclub

Zo’n 24 creatieve leden telt de Schildersclub. Elke woensdagavond is er schilderles in het atelier in het Cultuurhuis. Er wordt gewerkt met een wisselend thema en aan het einde van een periode worden de werken tentoongesteld in de St. Franciscuskerk. De kinderen mochten tijdens de open dag kerstkaarten maken bij de Schildersclub. Er is altijd plek voor nieuwe schilders in de Schildersclub!

Coderdojo

Volgens  Simone van Groenesteijn hoort programmeren er tegenwoordig helemaal bij. Zij geeft vanuit Coderdojo een paar keer per jaar creatieve computerlessen in het Cultuurhuis. Door te leren programmeren leer je op een bepaalde manier – systematisch – te denken. Simone: “Het is zo belangrijk dat de kinderen weten hoe je een computer aanstuurt. Nu al, en later nog veel meer, gaat alles met de computer.”

Bibliotheek

De bibliotheek is veel meer dan een plek waar je boeken kunt huren. Sjannie Smits, coördinator van bibliotheek Oudewater: “Wij zijn het kenniscentrum van de gemeente. Je kunt er altijd terecht voor informatie en als wij je niet kunnen helpen dan weten we waar we je naar toe kunnen doorverwijzen.” De bibliotheek Oudewater maakt zich hard voor taal- en mediaonderwijs. Er lopen allerlei projecten om kinderen en ouderen onderwijs te geven op het gebied van taal en media.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties