Zondag 9 juni 2019

Ontdek 'Eetbaar Oudewater'

door Ellen van Leeuwen

In 2017 bracht een delegatie van de gemeente Oudewater een bezoek aan de Duitse stad Andernach. In deze stad is bijna alles dat groeit en bloeit eetbaar. Dat moet toch ook in Oudewater kunnen? In het najaar van 2017 werd de werkgroep Eetbaar Oudewater opgericht en inmiddels zijn er vier eetbare tuinen in Oudewater. Femke Steenbergen, landschapscoördinator bij de gemeente Oudewater, nam mij mee op verkenning langs de eetbare tuinen.

Centrum

We starten onze eetbare route midden in het centrum van Oudewater. Op de Markt en bij de restaurant Joia en Hex staan kruidenbakken. In de houten bakken staat bieslook - met mooie paarse bloemen - rozemarijn en munt. De bakken staan er al voor het tweede seizoen, maar volgens Femke moeten de Oudewatenaren nog wennen aan het idee dat ze hier kruiden uit mogen plukken. "De kruiden staan er echt voor iedereen, dus neem gerust wat mee!"

Parochietuin

Via de Gasthuissteeg fietsen we naar de Parochietuin aan de Wijngaardstraat. In de tuin achter de oudkatholieke kerk is de grote walnotenboom - die zijn takken beschermend over de tuin uitspreidt - niet te missen. De walnotenboom die van oudsher in de tuin staat is, zoals Femke het mooi uitlegt, de verbinder tussen de tuin die er ooit was en Eetbaar Oudewater. In de tuin met vooral Bijbelse beplanting als paardenbloemen, kardinaalshoed en de walnotenboom, zijn nu ook kruiden geplant. Binnenkort kunt u hier onder andere bieslook, daslook en honingbes plukken. De tuin is nog in ontwikkeling. Femke: "In de gaten die in de bestaande begroeiing zijn gevallen hebben we eetbare platen geplant. Nieuwe gaten worden ook weer opgevuld met eetbare planten."

Rode dorp

Even verderop, in de tuin van het Rode dorp aan de Lange Burchwal, is in de afgelopen maanden een traditionele moestuin aangelegd door Margo Stekelenburg. "Margo heeft hier ontzettend veel werk verricht. De tuin wordt nu gezamenlijk onderhouden door Margo en haar buurtbewoners. Zo leidt Eetbaar Oudewater ook weer tot verbinding", aldus Femke. In de moestuin is van alles te vinden: rabarber, kruisbessen, fruitbomen, een olijf. Er zijn bonen en aardappels gepoot. Ook staan er viooltjes die geweldig dienst kunnen doen in een salade of ijsblokjes. Femke wijst me op de stenen bankjes en de houtsnippers op het wandelpad. "Voor de inrichting van deze tuin zijn veel producten hergebruikt, met weinig kosten is veel mogelijk gemaakt."

Eet- en beweegtuin

Zoals er in de tuin bij het Rode dorp weinig mis kan gaan, is er bij de vierde eetbare tuin bij sportcentrum Richard Proost wel enige kennis van eetbare planten vereist. In de tuin staat een mengelmoes aan eetbare planten als kamille, koolzaad, bramen en frambozen. Veel uit deze tuin is eetbaar, maar weet wat u plukt! In deze tuin is eten en bewegen samen gebracht. Er staan houten sporttoestellen die door iedereen gebruikt mogen worden, ook als je geen sportabonnement hebt bij Richard Proost.

Voor in de Parochietuin en in de tuinen bij het Rode dorp en bij Richard Proost staat een informatiebord met informatie over de eetbare tuin en de plukregels. Deze borden zijn ontworpen door kunstenares Els Verseveld. Femke praat lovend over Els en alle andere mensen die zich belangeloos hebben ingezet om Eetbaar Oudewater mogelijk te maken. "Toen we de werkgroep oprichtten spraken we de wens uit dat het project door en voor Oudewatenaren zou worden. Dat is geweldig gelukt! Uit allerlei hoeken boden mensen aan te helpen. Hartverwarmend!"


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties