Woensdag 9 januari 2019

Oliebollen Zanglust vielen weer best in de smaak

door Siem van der Burg

Het dikke draaiboek wordt met militaire precisie uitgevoerd. Als op vrijdag 28 december de vroege 'shift' van ongeveer twintig mannen en vrouwen klaar staat om appelflappen en oliebollen te bakken slaan echter letterlijk de stoppen door. Dan betaalt de jarenlange ervaring zich uit. Er wordt, onder het licht van een omhooggehouden bouwlamp, doorgebakken in vier gasovens. En er wordt een monteur geregeld. Anderhalf uur later kan de productie van 25000 oliebollen en appelflappen op vol vermogen verder. Een paar zwaardere stoppen bleek de oplossing te zijn. 's Avonds werd er een paar uurtjes langer dan gepland doorgetrokken.

Een dag eerder werden 700 kilo Montfoorte appels geschild, het klokhuis verwijderd en in plakken gesneden. Johan de Jong, die samen met Evert de Jong (geen familie), de PR rond de oliebollen- en appelflappenactie verzorgt, vertelt trots dat dat allemaal met eigen gemaakte apparaten gebeurt. Hij is vandaag de 'ploegbaas flappenbakken'. Ook zijn een dag eerder ongeveer 1250 kilo bloem en 400 kilo rozijnen verwerkt tot beslag voor de oliebollen.

Op de vraag of het allemaal niet een beetje uit de hand gelopen is en of ze niet in het Guinness Book of Records moeten, komt de reactie dat ze wel trots zijn op het resultaat, dat het volume groots is, maar dat die vermelding niet zo nodig hoeft. Ze blijven gewoon onder de radar en elk jaar met veel plezier bakken. Het is goed voor de saamhorigheid in en financiering van de vereniging.

Op zaterdag 29 december en maandag 31 december 2018 werden alle oliebollen en appelflappen verkocht in Linschoten en Montfoort. Inmiddels staan alle spullen voor het bakken weer opgeborgen in een grote container. Het hele dorp en wijde omgeving hebben weer royaal ingekocht.

Om de kopers te bedanken volgde op zaterdagavond 5 januari 2019 het 'Oliebollen-Bedank-Concert' in 't Kruispunt in Linschoten. Of het kwam doordat het zaterdag was, regende of vanwege allebei ... het aantal bezoekers viel niet helemaal mee. De meesten zullen familie van de oliebollenbakkers geweest zijn of meegeholpen hebben. Het concert was er niet minder om. Prachtige meerstemmige stukken werden ten gehore gebracht. De toehoorders waren zo onder de indruk dat ze tussendoor niet eens durfden te klappen. Tijdens de pauze van het concert werd Joop van Agthoven tot erelid van het Mannenkoor benoemd. Gedurende zijn 52 jaar lange lidmaatschap heeft hij zich onderscheiden met zijn tomeloze inzet tijdens de vele oliebollenacties en heeft hij jarenlang de zangers wekelijks van koffie en drankjes voorzien. Na de pauze werden alle aanwezige mannen verleid om met het koor mee te zingen. Nadat Joop als eerste schaap over de dam was en zijn oude plaats weer had ingenomen volgden er meer. De aanwezigen hadden het vanaf dat moment veel minder moeilijk om na elk stuk luid te applaudisseren.

De oliebollenactie 2018 was een groot succes. Er is geen twijfel over mogelijk; de oliebollen en appelflappen maar ook mannenkoor Zanglust vielen weer best in de smaak.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties