Dinsdag 13 maart 2018

Moedig voorwaarts

Moedig voorwaarts; over ruim twee weken mag u stemmen voor een nieuwe gemeenteraad. Afrekenen of vooruit blikken? Heeft de kandidaat en de partij waar u vier jaar geleden op gestemd hebt de beloftes waargemaakt? Voor Oudewater is het netto resultaat van vier jaar gemeentepolitiek eigenlijk wel teleurstellend. Oudewater zelfstandig, was het motto, de gele schortjes vormden de banier waar we in meerderheid achter kropen om ons te verschansen tegen overrompeling door Woerden. Wat is er van terecht gekomen? Een uitvoeringsovereenkomst en een samenwerking waarin in elk geval Woerden weinig te verwijten valt. Met een extra tussentijds evaluatieonderzoek op verzoek van de raad: 75.000 euro. Gemakkelijk rekenen is dat, met 10.000 inwoners. Het heeft u e 7,50 gekost, dat -linksom of rechtsom- niet aan bijvoorbeeld subsidie aan een sportvereniging of bibliotheek besteed kon worden. Een zwembad dat niet meer dan 125.000 euro mocht kosten, en een nieuw zwembad waar het college èn de raad voor kozen, maar na een jaar weer afgeblazen hebben. Kosten: tot nu toe 350.000 euro. Per persoon nu dus al een tussentijdse rekening van 35 euro (niet beschikbaar voor stadsvernieuwing, onderhoud van de buitenwegen, stadverlichting) voor u en ieder van uw gezinsleden.

Onafhankelijken en VVDenD66 stuurden het college naar huis. Uiteindelijk mochten de burgemeester en één van de beide wethouders blijven zitten: er hoefde er maar één weg, en dat was het vooropgezette plan. De nieuwe coalitie deed anderhalf jaar niets dan bakkeleien over de al dan niet gelukte samenwerking, de begroting die al aangenomen was, het sociaal domein en de wens om aan alle knoppen te draaien. Nog twee wethouders stapten op. Drie wethouders en een gemeentesecretaris wegsturen kost een aardig bedrag aan wachtgeld. (Een wethouder uit een vorig college, vijf jaar geleden vrijwillig vertrokken, nam e 160.000 mee. Eén partij uit de toenmalige gemeenteraad vroeg hem er vrijwillig van af te zien, maar de oud-wethouder stelde prijs op zijn recht).

Dankzij de doortastendheid van een nieuwe wethouder is er op 't laatst heel veel gedaan aan de zwakke kades en oevers van de Lange Linschoten, maar niet door de gemeenteraad: er was een noodprocedure voor nodig met de verkeersveiligheid als aanleiding om de spade in de klei te kunnen steken. Met de kosten valt het mee: het CDA had vier jaar geleden op de valreep e 500.000 opzij laten leggen voor onderhoud aan de Linschoterkades. Maar er moet nog afgerekend worden.

In de jeugdzorg is een gat van 1,2 miljoen euro blijven liggen, rekent u even mee?

En er is bouwgrond voor 200.000 euro minder dan de gangbare prijs verkocht aan onze steenrijke woningbouwvereniging, kijkt u even op uw kladblokje? Links om of rechtsom: na 21 maart moeten toch eerst alle gaten gedicht worden om te kunnen bouwen. Vertrouwt u uw stem dus maar toe aan wijze en zuinige kandidaten, in de hoop op een eensgezinde raad en een doortastend college.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties