Donderdag 11 juli 2019

Kinderboerderij Montfoort ontvangt donatie van Rabobank

Dirk de Jong krijgt een cheque overhandigt van Cris Post van de Rabobank

door Sjoukje Dijkstra

Hij was blij verrast toen hij 'zomaar' verheugend nieuws kreeg van de Rabobank. Dirk de Jong van de kinderboerderij in Montfoort ontving eind juni uit handen van Rabobank medewerker Cris Post een cheque van 500 euro. Hij is er flink mee in zijn sas. Hiermee kan de Jong eindelijk de plannen voor de nieuwe konijnenhokken uitvoeren. Die zijn hoognodig aan vervanging toe, laat hij weten. "Met het extra geld dat we nu hebben, gaan ze er echt komen en kunnen we ze ook nog groter maken", aldus een enthousiaste De Jong.

Rabobankmedewerkers krijgen van de Rabobank de mogelijkheid om zelf een goed doel uit te kiezen, waaraan zij een bedrag mogen schenken. "Toevallig hadden ze gelezen in de krant over de Vrienden van de Kinderboerderij. Toen waren wij direct aan de beurt." Post die net als Dirk de Jong uit IJsselstein komt zegt: "Wij lazen dat ze hier wel wat konden gebruiken." Hoe het werkt, bij de Rabobank licht hij graag toe: "Iedere medewerker mag een bedrag uitdelen aan de gemeenschap voor het goede doel. Dit leek me een heel mooi doel. Hier komen kinderen, oude mensen, iedereen eigenlijk. Echt mooi wat de kinderboerderij toevoegt aan de lokale gemeenschap."

Dat de Rabobank met zo'n geldbedrag op de proppen komt, is heel waardevol, maar ook vooral nodig volgens De Jong. "We krijgen wel subsidie van gemeente, maar zijn verplicht zelf geld te genereren. Dat doen we onder andere door eieren te verkopen. Verder zijn er allerlei acties, waar wij aan mee doen. Van de Rabobank club campagne tot de jaarlijks terugkerende actie van De Goeij, waarbij per tankbeurt een bedrag richting een goed doel gaat dat de klanten zelf mogen uitkiezen."

Rekenwerk

Voor de konijnenhokken is hij nu al ontwerpen aan het maken. Daarbij benadrukt hij dat het zo economisch mogelijk moet. "Elke cent wordt omgekeerd. Ik kan natuurlijk platen halen en daar stukken uit halen, maar dat kan niet. Ik wil alle materiaal benutten." Dat dit hem best wat rekenwerk en hoofdbrekens bezorgt heeft hij er wel voor over. Het liefst zouden hij en penningmeester Cassandra de Boer willen zien dat er meer mensen lid werden van Vrienden van de Kinderboerderij. Tot nu toe zijn er twee leden, van wie Patricia den Boer er een is.

"Zij doneert zelfs maandelijks aan ons", zegt De Jong. "Normaliter kun je al Vriend zijn voor 30 euro per jaar. Eens per jaar worden de Vrienden ook uitgenodigd. Dan krijgen ze koffie, een stukje koek of taart en zal ik een verhaal vertellen. Vervolgens krijgen ze een rondleiding door het park. Er groeit zoveel. De meeste mensen kennen het niet. Mensen die mee hebben gelopen, zeggen later ook: 'Als ik nu door een park loop, kijk ik met andere ogen'".

Patricia den Boer beaamt dat: "Door zijn leuke manier van vertellen, steek je echt veel op." Zelf is ze Vriend geworden van de Kinderboerderij, omdat ze er heel vaak komt. "Dirk is eigenlijk een vriend geworden van ons. De kinderen zijn ook gek op zijn natuurverhalen." De Jong lacht. "Ik ben nu eenmaal een verhalenverteller. Ik kan wel gewoon tegen mensen namen van plantjes zeggen, maar dat blijft nooit hangen. Als ik dan vertel dat bijvoorbeeld hondsdraf een heel nuttig plantje is en dat het vroeger gebruikt werd - voordat men hop kende - om een bittertje aan het bier toe te voegen, dan onthouden ze dat. Dat is ook het leuke."

Goed nieuws

Een voorbijganger met hond komt even binnen lopen. Hij vraagt naar de kuikens. "Heb je het niet op Facebook gelezen?", vraagt De Jong met een lach. "Kom maar kijken. We hebben goed nieuws. De Toulouse ganzen hebben zowaar een jong gekregen." Eigenlijk had hij het al niet meer voor mogelijk gehouden, vertelt hij. "De eieren waren altijd onbevrucht. Dat komt omdat die meneer gans een beetje bijzonder is. Hij heeft twee vrouwtjes die in het voorjaar wel wat willen. Normaal als ganzen paren, laat het vrouwtje zich zakken in het water, zodat het mannetje er bovenop kan. Deze meneer had dat niet zo door en deed alleen maar zijn kop op de rug van de vrouwtjes. Daarna zwom hij trots rond alsof hij een werelddaad verricht had. Nu waren de ganzen de laatste tijd weer aan het broeden. Dat doen ze ook op onbevruchte eieren. Alleen nu echt met resultaat."

Hij schudt zijn hoofd. "Het is wonderlijk. Kijk zelf maar. Dit zijn de kinderen van het eendje Mini Mini, en die grote is de gans." Onder een schot om ze te beschermen tegen de zon, lopen kuikentjes in een hok rond te scharrelen. De Jong moest het gansje wel bij de familie weghalen, om het te beschermen tegen de kraaien die hier rondvliegen. Hij heeft het wel eens meegemaakt, zegt hij, dat kraaien jongen dood pikten en meenamen.

Sociale factor

Cris Post luistert aandacht naar de verhalen van De Jong. "Precies dit - deze sociale factor die zo'n kinderboerderij heeft - is voor mij de reden om deze cheque te overhandigen." Trots overhandigt hij de cheque aan De Jong, die hem dankbaar in ontvangst neemt. "Wat ik hiermee kan doen… Kijk daar zit ook een gat in het gaas. Dat hebben vandalen een paar jaar geleden gedaan. Nu kan ik de konijnenhokken net wat groter maken, zodat ze voor dat gat langslopen. Dan hoef ik dat hek niet te repareren."

 


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties