Zondag 14 april 2019

Kaas uit Oudewater smaakt

De familie Vlooswijk uit Papekop.

De familie van Vliet uit Snelrewaard.

De familie Cromwijk uit Papekop.

door Ellen van Leeuwen

De Bond van Boerderij Zuivelbereiders reikt ieder jaar de Cum Laude Awards uit voor de lekkerste kaas die gemaakt wordt op de boerderij. Dit jaar zijn er maar liefst drie winnaars in de gemeente Oudewater. Kaasboerderij Cromwijk en geitenboerderij Sik & Blaar uit Papekop en De Vliethoeve uit Snelrewaard.

Deelnemende kazen uit heel Nederland worden door kaaskeurmeester gekeurd op uiterlijk, smeuïgheid, doorsnede en natuurlijk geur en smaak. De hoogst scorende kazen worden nog eens beoordeeld op geur en smaak door een panel van journalisten, koks en vinologen. Dit panel kiest de uiteindelijke winnaars.

Verrassing

Voor Cor en Alie Cromwijk was het een volslagen verrassing dat ze een award wonnen. Op aandringen van de groothandel waar hun volvette komijnekaas verkocht wordt waren zij naar de uitreiking gekomen. Cor: "Het is altijd een heel gezellige avond, je spreekt allerlei collega's. En ineens werden we naar het podium geroepen om de award in ontvangst te nemen. Dat is hartstikke leuk natuurlijk!" Het geheim van de winnende komijnekaas? "Komijnkruiden zijn zwaarder dan de kaas. Je krijgt snel ontmenging van de kruiden. Het is echt handwerk om de goede verhouding te krijgen. Al jaren doe ik dat samen met mijn vrouw. Ondertussen weten we goed hoe dat moet."

Ook op geitenboerderij Sik & Blaar is het feest. Met hun boerengeitenkaas hebben ze een award binnengesleept. Volgens Harriët Vlooswijk van Sik & Blaar is het vooral de liefde voor de dieren en de kaas die zorgt voor lekkere kaas. "We hebben echt schik in het maken van kaas. We maken het vier tot vijf keer per week. Dan weet je wel hoe het moet. En onze geiten eten natuurlijk het gras uit de Papekopse polder!"

Smeuïge kaas

Volgens Mathilde van Vliet van De Vliethoeve draait het bij het maken van goede kaas om het totaalplaatje. "We verzorgen onze koeien met liefde en we hebben goede melk. Daarnaast is regelmaat en hygiëne heel belangrijk!" Het juryoordeel van de belegen boerenkaas van De Vliethoeve luidde: 'gaaf, heel smedig, heerlijk romig en met een zachte nasmaak'.

De winnende kazen kunt u kopen op de boerderijwinkels van de betreffende boerderijen. De belegen boerenkaas van De Vliethoeve is ook verkrijgbaar bij EMTÉ/COOP Heijmans in Oudewater.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties