Maandag 15 april 2019

Jessica Donker, stemtherapeut

door Aad Kuiper

Ze woont al zo'n tien jaar in Oudewater en een flink aantal mensen uit Oudewater en omgeving zal inmiddels haar hulp ingeroepen hebben, terwijl andere wellicht nog nooit van haar gehoord hebben. Maar omdat het op 16 april de 'Wereld Dag van de Stem' is en Jessica als stemtherapeut en de stem voor veel mensen in werk of privé belangrijk is, staan we er graag even bij stil.

Vanuit Rotterdam en via Lopik is Jessica Donker in Oudewater terecht gekomen. Ze blijkt logopedist, psychosociaal therapeut en yoga- en meditatiedocent, maar het liefst combineert ze technieken vanuit deze disciplines om als stemtherapeut mensen te helpen die problemen met hun stem ervaren. "Er komen hier bijvoorbeeld leerkrachten die aan het eind van de dag vaak keelpijn hebben, mensen die het gevoel hebben dat 'er iets zit' in keel of hoog in de borst of zelf ontdekken of van anderen te horen kregen dat hun stem heel schel of juist erg nasaal klinkt", vertelt Jessica, die inmiddels heel wat mensen met stemproblemen heeft geholpen. Hoewel ze alle andere technieken ook nog steeds toepast, vindt ze, wat ze nu als stemtherapeut doet, heel belangrijk. "Praten lijkt zo 'vanzelfsprekend'", legt ze uit, "maar dat geldt niet voor iedereen en niet voor altijd." Stemtherapie valt onder gezondheidszorg en 'voorkomen blijft altijd beter dan genezen' is ook hier van toepassing: "Stemhygiëne is belangrijk; veel kuchen of het schrapen van de keel kunnen op termijn problemen geven."

"Neem het serieus; stemproblemen zijn aan de buitenkant niet echt zichtbaar", voegt Jessica eraan toe.

Op de 'Wereld Dag van de Stem', op 16 april dus, kunnen mensen, die iets meer over hun stem(problemen) willen weten, tegen een sterk gereduceerd tarief, eens over hun stemgebruik komen praten. Vul dan even het contactformulier op de website van Jessica Donker in: www.stemwijze.nl


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties