Dinsdag 14 mei 2019

Groencafé in Montfoort

door Elly van der Neut

Ongeveer twintig mensen kwamen donderdagavond naar het Huis van Montfoort om met de gemeente mee te denken over de invulling van het groen in Montfoort. BTL, een adviesdienst die plannen maakt voor de inrichting van de groene omgeving, gaf uitleg en had een aantal sheets op de tafels gelegd waar deelnemers op konden aangeven wat zij goed vonden aan het huidige groen, en wat zij graag zouden willen zien in het nieuwe Groen Structuurplan dat BTL in nov/dec aan de gemeente zal presenteren.

Het viel op dat de deelnemers op zich Montfoort best een mooie groene gemeente vinden, maar er blijven natuurlijk altijd wensen. De gemeente moet beleid maken waarbij zij rekening moet houden met schaduwwerking van grote bomen, bijvoorbeeld in verband met zonnepanelen die mensen op hun huis willen leggen. Het onderhoud van het groen moet niet te duur worden en de biodiversiteit moet worden bevorderd.

Over deze onderwerpen denken mensen heel verschillend, zo bleek. Een deelnemer vindt dat er meer coniferen zouden moeten worden aangeplant omdat hierin uilen kunnen broeden. Anderen zijn dol op knotwilgen (duur in onderhoud), willen meer bloemen zien (moeten in een droge tijd worden bewaterd), vinden dat het gras vaker of juist minder moet worden gemaaid (bloemen blijven dan langer bloeien maar brandnetels en stekels worden groter). Veel mensen vonden dat er gevarieerder moet worden aangeplant, bijvoorbeeld bloeiende struiken tussen de bomen, zodat er altijd wat te genieten valt. Nadeel is dan wel weer dan sommige bloeiende struiken, zoals de meidoorn, nogal stekelig zijn. Volgens sommigen is dat niet kindvriendelijk, volgens anderen zijn kinderen daar gauw genoeg achter en blijven ze daar dan wel bij uit de buurt. Een voordeel van gevarieerde aanplant is dat kappen, omdat sommige bomen te oud of te groot worden, dan niet meteen eindigt in volledige kaalslag.

Sommige bomen, zoals lindes zitten snel onder de luizen die dan kleverige vloeistof laten vallen op auto's die eronder geparkeerd zijn. Op de vraag of bomen de plek van parkeerplaatsen mogen innemen antwoordde niet iedereen positief.

Ook werd de wens geuit voor meer klimbomen. Dat is een lastige want een boom moet toch wel een flink aantal jaren oud zijn voor hij stevig genoeg is om in te klimmen en tevens moet er dan al vanaf het begin gericht worden gesnoeid.

In het buitengebied moeten wegen worden omzoomd door bomen, dat vond vrijwel iedereen. Bloeiende bermen en slootkanten worden ook graag gezien, hoewel agrariërs daar niet altijd blij mee zijn omdat die bloemen uitzaaien naar hun weilanden en daar worden gezien als onkruid en soms gevaarlijk voor hun vee, bijvoorbeeld Jacobskruiskruid. Mooie bloemen maar uiterst giftig als vee ze binnen krijgt, ook in kuilgras.

Duidelijk werd in ieder geval dat het niet eenvoudig is om het zoveel mogelijk mensen naar de zin te maken, laat staan iedereen.

Kortom, het wordt nog een hele puzzel om een goed plan op te stellen. BTL was wel blij met alle input die gegeven is.

Woensdag 15 mei is er ook in Linschoten een groencafé, in de Brede Vaart. Aanvang 19.30 uur.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties