Woensdag 5 december 2018

Feestelijke opening Romeijnsbrug

Foto door Denise van Ingen

door Otto Beaujon

Vrijdagavond 30 november werd de nieuwe Romeijnsbrug in Oudewater officieel in gebruik genomen. Er was een gezellig feestje van gemaakt: feestelijke verlichting langs de gracht, de Geelbuik die met een gelegenheidskoor aan boord al zingend vanuit de stad naar de brug kwam varen, feestelijk verlichte knotwilgen langs de Havenstraat, verlichting aan, op en onder de brug zelf en een tentdak dat de hele brug overspande, voor het geval het zou regenen. Een paar vuurkorven op de brug, en een plek waar je een drankje kon krijgen, als je er al bij kon komen.

Want het was er druk: het college van burgemeester en wethouders, gastheren van het openingsfeestje, oud-wethouder Bert Vermeij die al weer enkele jaren geleden het voorstel aan de raad gedaan had om de oude stalen brug te vervangen door een stijlvolle, neo-middeleeuwse toogbrug (ere wie ere toekomt), ambtenaren en voorlichters, de hele gemeenteraad behalve die ene, de omwonenden (sommige van ver buiten Oudewater), de brandweer, noem maar op.

Op een gegeven moment beklom Walther Kok de zeepkist, en joeg als een volleerd openluchtspreker de nieuwe brug de toekomst in, telkens rekenend op een luid applaus wanneer iets of iemand in het traject van de sloopbrug naar de nieuwe in beeld kwam: de archeoloog (applaus!), de geschiedkundige (hoera!) de smid van de hekjes (applaus!), de ambtenaar monumenten (hoera!) en zo ging het nog even door, met tot slot een driewerf hoera voor allen die zich misschien door de wethouder vergeten meenden. Alle aanwezigen kregen uit de schatkist van de gemeente een replica (in chocolade) aangereikt van de gouden munt die de archeoloog onder de fundamenten van de oude brug gevonden had, kortom het was ouderwets gezellig en nog lang onrustig op de nieuwe Romeijnsbrug.

Beton?

Had de brug aan de onderkant ook niet van steenstrips voorzien moeten zijn, vroegen enkele mensen zich af bij de officiële ingebruikneming van de nieuwe toogbrug? De vereniging Hugo Kotestein laat desgevraagd weten dat zij zeer ingenomen is met de nieuwe brug die een enorme verbetering in het stadsbeeld vormt, en dat het eerlijk is geweest om het jaar van plaatsing niet te verhullen, maar het er in de vorm van een stenen jaartal 2018 duidelijk op aan te brengen.

Degenen die de betonnen onderkant van de brug storend vinden, mogen die misschien een paar keer komen inkwasten met karnemelk, zodat de mossen het beton sneller aan het zicht zullen onttrekken.

 

Denise van Ingen

Denise van Ingen die de foto’s van de opening van de Romeijnsbrug gemaakt heeft, is studente aan de Hogeschool voor de Journalistiek in Utrecht. De opdracht van  haar docent fotografie was om een foto te maken die in een dagblad, weekblad of maandblad zou worden afgedrukt. Zij heeft zelf De IJsselbode benaderd en gevraagd om een onderwerp voor haar (foto-) reportage. Het onderwerp is haar door de redactie aangereikt: maak een foto van de ingebruikneming van de nieuwe brug, en laat in het beeld voor de gebruikelijke lezerskring van de krant voldoende tot uitdrukking komen dat het een feestelijke gebeurtenis was.

 


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties