Zaterdag 10 maart 2018

Familiealbum Van Aelst

door Otto Beaujon

Vrijdag 2 maart jl. waren ongeveer twintig mensen bijeen in het stadhuis van Oudewater. Alle hadden de achternaam Van Aelst, en zij waren gekomen om een familiealbum in ontvangst te nemen.

De keuze voor Oudewater was niet toevallig: Adrianus Cornelis van Aelst werd hier in 1808 geboren en hij werd een bekend en gerespecteerd persoon die behalve handelaar in kaas, lijnkoeken, zout en wijn ook lid van de gemeenteraad en wethouder in Oudewater was, gemeenteontvanger van Papekop, secretaris en schout van de polder Groot-Hekendorp, heemraad van de polder Papekop en Diemerbroek en hoogheemraad van het Groot-waterschap van Woerden.

Adrianus Cornelis van Aelst was getrouwd met Catharina van der Lee, en die was op haar beurt een dochter van Adrianus van der Lee en Adriana van der Stok. De nazaten van Adrianus en eerdere Van Aelsten zijn uitgewaaierd over Nederland en de Verenigde Staten, en genealoog Erik A. Kon heeft de volledige verwantschapsgeschiedenis uitgeplozen en gepubliceerd in de vorm van een mooi uitgevoerd boekje.

Het onderzoek, zo vertelde de heer Kon tijdens de presentatie, was lang niet altijd even gemakkelijk geweest, met name in de Verenigde Staten omdat daar in sommige staten pas goed honderd jaar sprake was van geboorteregisters. Soms waren hele dorpen verplaatst om dichter bij een spoorlijn te liggen, en was het kerkhof (met belangrijke informatie op de grafstenen) terug te vinden in een graanveld. Het overmaken van één dollar voor een uittreksel kostte telkens dertig euro bankprovisie, enzovoort. Met inventiviteit en volharding is het werk toch voltooid, en de schrijver bood het eerste exemplaar aan aan de heer Hendrik van Aelst (86), de oudste nog levende telg van de familie.

Na afloop van de presentatie bezochten de familieleden het graf van Adrianus Cornelis van Aelst.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties