Vrijdag 10 november 2017

Emma Zuidam heeft haar droom gevolgd

door Aad Kuiper

Enerzijds toont Emma Zuidam bescheiden en wat verlegen, maar anderzijds blaakt ze van zelfvertrouwen en trots. En terecht! Uit honderden anderen die reageerden op een verzoek via Facebook, is zij uiteindelijk verkozen om het boek 'Het huishouden van een 'ontaarde' moeder' van Marjolein Hurkmans te illustreren. Terwijl ze zich op de basisschool niet echt prettig en geaccepteerd voelde, maar wel al goed kon tekenen en dat graag deed, heeft ze haar droom gevolgd, heeft ze haar talenten ontwikkeld en ook zichzelf. Ze is op 21-jarige leeftijd een eigen bedrijfje begonnen en verkreeg de opdracht een leuk boek van illustraties te voorzien.

Haar familie woont al generaties lang op de Waardsedijk in Snelrewaard. Emma ging na de basisschool 'helemaal naar Utrecht' naar een school die X11 ('ikzelf') heet, een kleine school voor media en vormgeving. Ze vond dat 'helemaal naar Utrecht' best een beetje eng, maar ze zat wel op haar plaats. Want naast de gebruikelijke vakken werd extra aandacht besteed aan alle creatieve vakken, waaronder uiteraard tekenen. Vervolgens ging ze door naar het ernaast gelegen Grafisch Lyceum Utrecht, waar ze nog meer opbloeide en door kon gaan met ontwerpen en tekenen.

Emma Zuidam is daarna weliswaar afgewezen op de kunstacademie, waar ze graag naar toe wilde, maar ging gewoon door met tekenen en ontwerpen. Via 'Breekjaar' ontwikkelde ze zich ook verder op het persoonlijke vlak. "Maar," vertelt ze: "Ik kreeg ook opdrachten en dat werden er steeds meer. En, omdat het goed liep ben ik een eigen bedrijf begonnen: Studio Emma Zuidam." Net één maand had ze ingeschreven bij de Kamer van Koophandel toen er via Facebook een oproep kwam van Marjolein Hurkmans (verslaggever bij de Telegraaf en bij VROUW) die een boek geschreven had over haar huishouden met drie pubers: 'Het huishouden van een ontaarde moeder'. Ook de drie pubers, die samen met hun ouders in een verbouwd pakhuis wonen, hadden zelf aan dit boek hun bijdragen mogen leveren. Wie het wilde illustreren?

En toen ging het razendsnel. Emma tekende Marjolein en haar drie pubers, bleek een van de 800 (!) inzenders die hadden gereageerd en in een spannend proces - ze moest de humor die vrij vaak in het boek voorkomt goed kunnen overdragen - werd door Marjolein Hurkmans zelf en uiteindelijk ook door Bianca Krijnen- Splint, de uitgever van dit boek - Splint Media B.V., de eer dit boek te illustreren aan Emma gegund. Binnen tweeëneenhalve week moesten elf paginagrote prenten en nog een flink aantal kleinere af zijn. En dat lukte. En ze is terecht trots op het resultaat; een leuk boek met inderdaad bijzonder leuke tekeningen.

Bij haar ouders wordt voor en door haar nu een nieuwe studio ingericht, ze heeft nog lopende opdrachten en ook tijd en wilskracht genoeg zich verder te ontwikkelen. En ze wil nog even kwijt dat, hoewel ze zich niet altijd even prettig voelde toen ze jonger was, ze altijd is blijven geloven in zichzelf, ze toch haar droom heeft gevolgd en heeft doorgezet met nu al zo'n resultaat. Zo kan het dus ook.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties