Woensdag 6 maart 2019

Drie powervrouwen uit Montfoort in het zonnetje: Nel Vlooswijk

door Sjoukje Dijkstra

Vrijdag 8 maart is het Internationale Vrouwendag. In het kader van deze dag, vertellen drie powervrouwen uit Montfoort wat hen drijft, wie hun voorbeeld is en hoe ze vinden dat Montfoort het doet op gebied van vrouwenemancipatie.

Nel Vlooswijk

Sinds jaar en dag is Nel Vlooswijk vrijwilliger in Montfoort. Op scholen, in de bibliotheek en later kwam SWOM op haar pad. Al meer dan 35 jaar brengt ze maaltijden rond, en dit jaar is het achtste jaar op rij dat ze de SWOM vakantiereis organiseert en begeleidt samen met Mieke Callaars.

Vlooswijk betitelt zichzelf niet als powervrouw. Wel meent ze dat vrijwilligerswerk bijdraagt aan de emancipatie van de vrouw. "Ook dat maakt je zelfstandig en zorgt ervoor dat je je nuttig voelt", lacht ze. Op serieuzere toon vervolgt ze: "Toch is het goed dat er zo'n Internationale Vrouwendag is, maar dan met name voor de vrouwen in landen, waar vrouwen nog niet zoveel rechten hebben als mannen."

Vlooswijk is blij dat er in de afgelopen 40 jaar zoveel is veranderd voor vrouwen in onze samenleving. Desondanks voelt ze het niet als gemiste kans dat ze zelf vooral als huisvrouw voor het huishouden en haar vier kinderen zorgde. "Ieder mens is een mens van zijn tijd. In deze tijd zou ik hetzelfde doen als mijn dochter", zegt ze. "Studeren en vervolgens werken."

Hard werken

"In de tijd dat ik jong was en ging trouwen op mijn 24e was het normaal dat je thuis bleef. Dat deed iedereen", aldus Vlooswijk, die altijd gewend was om hard te werken. Thuis, waar ze op groeide op de boerderij als achtste van elf kinderen, en later als vrijwilliger en met haar eigen gezin. De hang naar zelfontplooiing was er wel, geeft ze aan. "Ik greep graag mogelijkheden aan om me verder te ontwikkelen. Zo deed ik in die tijd nog de MULO (later de MAVO) en volgde ik een cursus 'Vrouwen Oriënteren zich op de Samenleving' (VOS)."

"Hoe anders is het nu. Wat hebben we een vooruitgang geboekt", vindt ze. "Het belangrijkste voor ons is dat wij onze kinderen hebben kunnen laten studeren. In deze tijd is het goed dat vrouwen voor zichzelf kunnen zorgen en dat ze onafhankelijk kunnen zijn van de man. Onze dochter was 35 jaar geleden zelfs het eerste meisje op de hts", vertelt ze trots. "Je had er geen damestoilet en ook geen mogelijkheid tot omkleden. Die dingen zijn gelukkig allemaal veranderd."

Wie is je voorbeeld powervrouw in Montfoort?

Over wie voor haar een voorbeeldvrouw is in Montfoort, hoeft ze niet lang na te denken. "Dat is de burgemeester, Petra van Hartskamp. "Ik denk dat we heel blij moeten zijn met een vrouwelijke burgemeester, die helemaal van deze tijd is. Ik woon op het IJsselplein en zie haar regelmatig voorbij lopen, met een muziekje in de oren, sportkleding aan. Vervolgens staat ze later weer met ambtsketting om. Dat vind ik mooi om te zien."


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties