Donderdag 8 november 2018

De Schijnwerper speelt ´Terug naar Warschau´

door Cees Reichard

Een toneelstuk met indrukwekkende dialogen en indringende scènes

Het toneelstuk ´Terug naar Warschau´ van Jan Staal is een boeiend verhaal. Enerzijds laat het de ellendige nasleep zien van de Tweede Wereldoorlog, anderzijds de ontheemdheid van een vreemdelinge en haar groeiende hang naar terugkeer naar het vaderland. Toneelvereniging De Schijnwerper speelt dit stuk in de komende twee weken in Theater Concordia in Haastrecht.

Het stuk speelt zich af in 1963 in een volksbuurt van een Nederlandse stad. Wanda is een Poolse vrouw en komt uit een rijke aristocratische familie. Haar man Mordechai is van Joodse afkomst en moet naar het getto in Warschau. Van daar werd hij gedeporteerd en heeft zij hem verloren in de gaskamers. Wanda is in Duitsland ook in een kamp terechtgekomen en daar ontmoet zij een Nederlander met wie ze trouwt. Zij gaat in Nederland wonen en na zijn overlijden leeft Wanda samen met haar stiefdochter in een buurt waar ze totaal niet kan wennen. Dit is niet haar milieu. En de buurt beschouwt haar als een ongewenste vreemdeling. Door haar oorlogsverleden is Wanda behoorlijk getraumatiseerd. Dit leidt in het stuk tot diverse flashbacks. Dan ontmoet ze haar landgenoot Michal die haar vertelt over Warschau. Ze krijgt het idee om naar Warschau weer terug te gaan. Het is de vraag of dit haar zal lukken. Of blijft het bij een illusie?

Regisseur

Cor van Dijk regisseert voor het eerst een avondvullend stuk. Voorheen heeft hij diverse eenakters geregisseerd. ´Terug naar Warschau´ heeft hij zelf ongeveer 25 jaar geleden bij Artozona in Oudewater gespeeld. Hij vond het een prachtig stuk en hij heeft als regisseur dit bij de leescommissie ingebracht. Die was enthousiast en zo kon hij aan het werk gaan.

In maart zijn de repetities gestart. De regisseur vertelt dat de spelers het stuk goed ontvangen hebben. Vanaf de eerste lezing vond men het een prachtig spel.

Er wordt op twee niveaus gespeeld. Er zijn scènes op straat met buurtbewoners en dan wordt men weer meegenomen naar de woonkamer van Wanda.

Het stuk heeft negen spelers en Marike Hoefnagel speelt de hoofdrol van Wanda. Graddy den Houdijker vervult voor het tweede jaar een gastrol en speelt één van de volksbuurtvrouwen. Voor de Poolse cultuur en uitspraak zijn er gesprekken geweest met Eva van Leeuwen die van Poolse afkomst is.

Van Dijk houdt zich niet alleen met de regie bezig, hij is ook verantwoordelijk voor het decor. Hij heeft het ontwerp zelf gemaakt en met leden van De Schijnwerper in elkaar gezet.

Een echt toneelstuk

Geo van Heijningen, voorzitter van De Schijnwerper vindt het fijn dat na jaren van stukken met spektakel en muziek, nu een echt en mooi toneelstuk gespeeld wordt. Een stuk met indrukwekkende dialogen, indringende scènes en tevens luchtige verhalen van de buurtbewoners. Vaak is er volgens van Heijningen een link te leggen naar onze huidige tijd.

Speeldata: zaterdag 10, vrijdag 16 en zaterdag 17 november om 20.00 uur en op zondag 11 november om 14.30 uur. Kaarten kosten 12,50 euro per stuk, 10,00 euro voor CJP/65+. Reserveren kan via www.deschijnwerper.nl of (0182) 502652.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties