Woensdag 5 december 2018

De ontvlechting van Montfoort en IJsselstein

door Elly van der Neut

In de afgelopen weken zijn door de heer Bas Eenhoorn, waarnemend burgemeester van Amstelveen, gesprekken gevoerd met de afvaardigingen van raden en colleges Montfoort en IJsselstein over hoe het nu moet om vanaf 1 januari 2019 als zelfstandige gemeenten verder te gaan.

Het ging er hierbij vooral om te kijken in hoeverre de claims die door beide gemeentes waren gelegd redelijk waren. Afgelopen dinsdag kwam hij eerst in IJsselstein en daarna in Montfoort uitleg geven over de brief die hij aan iedereen heeft gestuurd. De heer Eenhoorn was hiervoor uitgenodigd door GS (de provincie).

Hij begon met te zeggen dat de schuldvraag over het mislukken van de samenwerking niet relevant is. Ambtelijke samenwerking is een avontuur dat men aangaat, maar dit is niet de enige plaats waar het niet gelukt is. De verschillen tussen IJsselstein en Montfoort zijn heel groot en waren niet meer te behappen. En die lagen vooral op het terrein van de ict en het sociale vlak. Verder was er nog onenigheid over het geld dat gestoken is in, vooral, de huisvesting in IJsselstein (als zetel van de samenwerking) terwijl er in Montfoort logischerwijze in die tijd niet werd geïnvesteerd. Van het geld daarvoor bestemd is nog een ton over en Eenhoorn adviseert die toe te wijzen aan Montfoort, dat ruimte moet hebben om weer een volwaardig gemeentehuis te hebben. Verder heeft de provincie toegezegd Montfoort te helpen met het zoeken naar voldoende gekwalificeerd personeel en ook ambtenaren uit te lenen als dat nodig is. De frictiekosten zijn voor beide gemeenten apart. Eenhoorn adviseert beide gemeenten akkoord te gaan met zijn voorstel. Gebeurt dat niet dan zou een eindeloos aantal procedures het gevolg kunnen zijn en dat komt de verhoudingen ook niet ten goede, terwijl men er wel rekening mee moet houden dat Montfoort en IJsselstein buren zijn en elkaar in de toekomst nodig kunnen hebben. Ook kan samenwerking op andere terreinen, met andere regiogemeenten dan niet van de grond komen. En dat zal sowieso nodig zijn, want kleine gemeenten kunnen het niet meer alleen. Toch denkt Eenhoorn dat Montfoort er goed voorstaat, hij heeft wel erger gezien.

Personeel

Gemeentesecretaris van der Veer lichtte toe hoe het nu staat met de personele bezetting in Montfoort. Veel vroegere Montfoortse werknemers zijn teruggekomen, anderen in IJsselstein gebleven. Niet iedereen heeft de door hem of haar gewenste positie kunnen krijgen, maar over het algemeen is men toch wel tevreden. Er staan nog twaalf vacatures open waarvan er op korte termijn een paar kunnen worden ingevuld, hoopt van der Veer, en verder zal de provincie voorlopig bijspringen. Er staat dan wel een slanke organisatie, maar het kan.

Commentaar

Het commentaar van de aanwezige raadsleden was wat zuinig. Er was waardering voor de heldere uitleg van Eenhoorn, maar voor Eimert Verkaik voelde het als: Slikken of Stikken. Ewoud Modderman vroeg zich af of Montfoort dit allemaal wel kan betalen en Gerrit Burgers vreesde voor een nee van de IJsselsteinse raad, net als vorig jaar toen zij de stekker uit de samenwerking trokken. Eenhoorn stelde dat hij "wat als" vragen niet kon en wilde beantwoorden. Op 10 december moet de raad een ja of nee laten horen.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties