Dinsdag 13 februari 2018

Carnaval met een Gouden randje in Uivergein

door Gerard van Hooff

Met de carnavalsviering in De Wulverhorst werd op donderdag het spits afgebeten. Ook het kindercarnaval in De Klepper is een prelude op de echte start van het Oudewaterse carnaval. Het officiële tijdstip waarop de festiviteiten van start gaan, is de overhandiging van de sleutel van de stad aan de Prins-van-dienst.

De echte diehards onder de carnavalsvierders waren op vrijdagavond dan ook aanwezig in het huis van de gemeente alwaar burgemeester Verhoeve de Gouden Sleutel van de stad overhandigde aan Prins Harold. Ook de beide prinsessen waren present, hoewel prinses Leonie nog een gevecht voerde met de griepbacillen. Niettemin zou zij een dag later de elementen weerstaan boven op de carnavalswagen.

Vreugde, geluk en rijkdom

Burgemeester Verhoeve voorzag het hele gebeuren nog even van een historisch perspectief opdat de aanwezigen met de juiste instelling de feestelijkheden tegemoet zouden treden. Daarbij mocht de lange sierlijke vogel die kinderen, geluk en rijkdom op zijn geweten heeft niet ontbreken. Kortom. De eiber, uiver, stork en ooievaar en zelfs hun vroegere bespieders (kapper Vermeij en 'pastoorsmeid' Tonia Kuneman) verschenen ten tonele. Een golf van herkenning ging door de raadszaal. In de strijd om de grootste bijdrage op het vlak van de retorica deed Prins Harold na de overreiking van de sleutel een poging de burgervader te overtreffen. Eerst ging hij uitgebreid in op de wijze waarop hij gestrikt was voor dit bijzondere ambt. Hij was er 'oprecht trots op' Prins te mogen zijn.

Gouden pluimen

Na een intermezzo van De Slobbers kweet hij zich van zijn formele taak. Hij deelde gouden pluimen uit aan ondermeer Corrie van der Heijden (ambassadeur van Uivergein), zijn ouders (een dikke vette pluim) en zijn vrouw (vanwege de verleende ruimte). Daarna was het de beurt aan de jubilarissen. René van Zandwijk, bouwend lid van de raad van Elf, kon bogen op een 11-jarig lidmaatschap, en de huidige voorzitter van De Blauwbaadjes (Leon Sangers) vertoefde liefst 22 jaar in het illustere gezelschap.

Slapleuter

De nieuwe slapleuter kwam uit eigen kring. Gé Sluijs, oud-voorzitter, oud-Prins en vanaf de eerste Oudewaterse carnavalsdag betrokken bij de Uivergeinse viering kreeg de felbegeerde blauwe boerenkiel uitgereikt.

Na afloop van de carnavalsmis werd ook Peter de Jong nog even in het zonnetje gezet vanwege het 22-jarig lidmaatschap van de Uivergeinse Raad van Elf.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties