Woensdag 9 januari 2019

BOGRO/SVO-clubkampioenschap uitgegroeid tot verenigingsevenement

Maaike Coljé / Gerwin Coljé

De BOGRO/SVO-clubkampioenschappen waren tot vorig jaar het exclusieve domein van de wedstrijdschaatsers van de Oudewaterse schaatsvereniging. In maart mochten de toerschaatsers echter hun debuut maken bij de titelstrijd en deze formule sloeg zo aan dat bij het tweede kampioenschap van het kalenderjaar 2018, dat op zaterdag 29 december werd geschaatst, wederom werd gestreden om de clubtitels bij de toer- én de wedstrijdschaatsers. Het maakte de wedstrijd tot een prachtig clubevenement.

Tussendoor streden ook de jeugdschaatsers nog om hun clubkampioenschap. Zij deden dat in twee korte sprints over 100 meter. Met de wind in de rug flitste Kas Kenbeek met 14.01 naar de snelste tijd. De titel ging echter naar Jasper Peenstra uit Montfoort, die overall de sterkste was. Bij de meisjes was Daphne van Kooten, ook uit Montfoort, de sterkste. Haar grootste concurrent, Nienke Oosterlaken, kwam op de eerste 100 meter ten val.

Roos en Arie

Ook bij de toerschaatsers werd er gevallen. Roos van Mastwijk kwam al bij haar eerste stappen na de start ten val. Ze stond echter razendsnel op, ooit zagen we dat ook bij een Olympisch optreden van schaatsheld Ard Schenk, en wist haar tegenstander kort voor de finish nog bijna te achterhalen. Het onderstreepte de klasse van Van Mastwijk, die naar zeggen ooit toch wel enige furore maakte als wedstrijdschaatsster. Na een ruime winst op de 1000 meter ging de toertitel dan ook naar de SVO-debutant. Op ruime afstand eindigde de sterke Martine Snoek als tweede. Gré Spanenburg, de 65 inmiddels gepasseerd, werd dapper derde.

Bij de mannen was het Arie Gelderblom, de Hekendorpse Geelbuik, die met de titel aan de haal ging. Op zowel de 500 als de 1000 meter was de oud-wedstrijdschaatser de snelste man. Op ruime afstand werd hij gevolgd door Ad Kemp. Benno van Vliet werd derde. Van Vliet, vorig jaar schaatste hij nog meerdere toertochten in Canada, was zelf niet zo tevreden over zijn tijden, maar dat lag toch echt meer aan de ijs- en weersomstandigheden dan aan hemzelf. Er waaide namelijk een wel heel stevige tegenwind op de kruising en het ijs sloeg door de vochtige omstandigheden aan. 'Scheelt zo één tot anderhalve seconde op een rondje,' aldus oud-kampioen Huib van Wijngaarden.

De wedstrijdrijders

Gerwin Coljé werd, zoals verwacht, de nieuwe SVO-clubkampioen bij de wedstrijdschaatsers. De Snelrewaarder, vorig jaar nog zesde bij de Nederlandse kampioenschappen allround, had overdag standby gestaan om als reserve alsnog mee te mogen doen met het NK Afstanden op de 1500 meter. Er werden in Heerenveen echter geen afmeldingen genoteerd, dus moest Coljé zich tevreden stellen met deelname aan de toch ook eervolle Oudewaterse titelstrijd. Hij won met overmacht, maar ook zijn tijden illustreerden de zwaarte van de omstandigheden. Zijn 38.91 op de 500 meter was nog van een uitstekend gehalte, maar de 2.04.68 op de 1500 meter, voor de gemiddelde SVO'er overigens een onbereikbare tijd, was voor Coljé een tijd die niet meer bij zijn status past. Maar zoals gezegd, het lag aan de omstandigheden!

Op ruime afstand van Gerwin Coljé eindigde marathonschaatser Tom van Vliet op de tweede plaats. Freek Wiltenburg schaatste een sterke tweekamp en werd beloond met een bronzen medaille. De rest van het veld bestond uit ambitieuze junioren en veel schaatsers, die hun focus toch wel hebben verlegd van het verbeteren van persoonlijke records naar het genieten van de schaatssport. Een van die ambitieuze junioren is Joep Stubbe, maar de lichtgewicht vond in de sterke tegenwind zijn grootste tegenstander. Mooi was ook de broederstrijd tussen Tim en Jorrit Streng op de 1500 meter. Streng senior won het van zijn jongere broer Jorrit. Johan Murk was een van de weinige rijders die ondanks de omstandigheden toch een persoonlijk record wist te schaatsen op de 1500 meter. Hij was supertrots op zijn 2.38.00. Jop van der Laan deed het prima op de 500 meter met 47.73.

Bij de dames ging de strijd tussen Tessa van der Neut, Joyce van Vliet en Demi Benschop. Van der Neut prolongeerde haar titel, maar zag Joyce van Vliet in vergelijking met het kampioenschap van maart wel veel dichterbij komen. Demi Benschop kon haar titelaspiraties al na een zwakke 500 meter doorstrepen. De zussen Maaike en Rianne Coljé eindigden op de plaatsen 4 en 5. De conditioneel ijzersterke Maaike verbeterde op zowel de 500 als de 1500 meter haar PR's.

Cas pupillenkampioen

SVO heeft op dit moment, vooral bij de jongens, een sterke pupillengroep. De mannen, maar ook de vrouwen, werden echter verrast door Cas van Deuren die met 34.41 en 55.21 sterk acteerde. Cas van Deuren rijdt slechts schaatsmarathons en traint niet wekelijks bij SVO, maar hij is een absoluut talent. Niels Ott en Sem van Beek wonnen het zilver en brons. Bij de meisjes werd het podium gevuld door kampioene Isa van Beek, Jolijn Dolderman en Brechtje van der Molen.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties