Dinsdag 11 juni 2019

Boekje ‘Gerard David in Oudewater’ nu te koop

Gerard David in Oudewater

door Gerard  David van Hooff

Gerard David brengt rust

Verbazing bij de twee brandweerlieden die zich tegen het middernachtelijk uur hadden bezig gehouden met het openmaken van de liftdeur aan de naar de schilder Gerard David genoemde straat. De persoon die meer dan een uur opgesloten had gezeten in de liftkooi stapte doodgemoedereerd naar buiten. Zonder zichtbare emoties nam hij afscheid van de ruimte waarin hij tegen wil en dank de tijd had gedood (58:45 min.).

Aanvankelijk had hij zich rond de klok van half elf geërgerd aan het feit dat hij met tussenposen van een minuut de alarmknop tot vier maal toe had moeten beroeren alvorens er een stem hoorbaar was. De mededeling dat de betreffende functionaris bereid was zijn echtgenote telefonisch op de hoogte te brengen van zijn onvrijwillige opsluiting en dat er pogingen werden gedaan een onderhoudsmonteur te zoeken deed de adrenalinespiegel al snel dalen. Het in de lift aanwezige bankje werd neergeklapt, maar het doelloos voor zich uitstaren begon al snel te irriteren.

Literatuur

Toen werd er door de spleet van de liftdeur een boekwerkje naar binnen gefrommeld, een boekwerkje dat even voor het fatale moment in de brievenbus was gedeponeerd. Dat bracht uitkomst. Zittend op het liftstoetje werden de in het boekje aanwezige afbeeldingen van de Oudewaterse schilder Gerard David bekeken. Eerst globaal, daarna met het lezen van de in de onderschriften vermelde bijzonderheden. Een schilderij verzachtte het leed van de eenzame opsluiting volledig. Op het ‘Oordeel van Cambyses’ ofwel ‘De Onrechtvaardige Rechter’ wordt een manspersoon voor straf levend gevild. Meteen voelde het slachtoffer zich een geluksvogel. Vroeger was het allemaal veel erger. Hij schikte zich terstond in zijn lot en een merkwaardig gevoel van rust deed zijn intrede. In die toestand troffen de uit hun bed gebelde brandweerlieden hem aan.

Te koop

Het boekwerkje ‘Gerard David in Oudewater’ is uitgegeven door de Stichting Gerard David en tot stand gekomen dankzij steun van het Luciafonds. De begeleidende tekst is opgesteld door Luuk Eijkelestam onder redactie van Otto Beaujon. Het is verkrijgbaar bij TIP tegen betaling van 10 euro. In het boekje is een plattegrond opgenomen waarop 42 plaatsen staan vermeld waar werken van de Oudewaterse schilder uit de 15e en 16e eeuw (1455-1523) hangen. Deze zijn op ware grootte afgedrukt op dibond (een sandwichpaneel van 2 x aluminium en 1 x kunststof) en hangen aan Oudewaterse gevels in de buitenlucht. Een rondwandeling aan de hand van dit boekwerkje is meer dan de moeite waard. Bovendien is het een must voor elk gebouw met een lift.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties