Maandag 10 juni 2019

Blik op: Radio

Trudie Scherpenzeel

Hoelang Oudewater al een eigen radiostation heeft weet ik niet helemaal zeker, maar al zeker meer dan 25 jaar. Van die 25 jaar heb ik nu bijna 15 jaar volgemaakt met 'Het praathuis van Oudewater'. Wie mij begin deze eeuw had verteld dat ik radiomaker zou worden zou ik verbaasd hebben aangekeken. Ik? Een radioprogramma maken? Hoezo?

Maar op een gedenkwaardige dag werd ik opgebeld (door Maria van den Hondel uit Papekop, die destijds ook een programma maakte bij MidlandFM) met precies die vraag: wil jij geen radioprogramma maken? En ik reageerde dus ook zo. Maar ja, ik ben altijd nieuwsgierig en ging toch maar praten. En behept met een chronisch spraakgebrek (het woordje 'nee' is het moeilijkste woordje van de Nederlandse taal) zei ik dus uiteindelijk ja. Meer dan zeshonderd praathuizen en minstens zoveel potten koffie later heb ik besloten dat het tijd is voor anderen om de zaterdagmorgen te vullen met een nieuw programma.

Het was een mooie tijd. Mijn eerste programma, toen nog op de donderdagavond, kan ik mij nog goed herinneren. Voor het eerste uur had ik veel te weinig materiaal en niet genoeg muziek, het tweede uur waarbij ik alle toenmalige fractieleiders van de Oudewaterse gemeenteraad had uitgenodigd om de begroting te bespreken, ging beter. Daar had ik tenslotte als oud-gemeenteraadslid meer kaas van gegeten.

En zo ontstond een vast patroon, ook toen ik naar de zaterdagmorgen verhuisde. In het eerste uur het weer, wat berichten en tussen half tien en tien uur de plaatselijke politiek. In het tweede uur evenementen in en rond Oudewater, andere maatschappelijke ontwikkelingen en cultuur. Half Oudewater schoof bij mij aan tafel, ik leerde wekelijks nieuwe dingen over projecten in het buitenland van Oudewaterse inwoners, over de organisatie van de jaarlijks terugkerende evenementen, muzikale informatie van velerlei aard. De meeste mensen zeiden ja als ik ze vroeg om over hun onderwerp te komen vertellen. Waarvoor mijn dank, want zonder mensen kun je geen radioprogramma maken. En aangezien ik een a-technisch wezen ben werd ik bij het maken van dat programma altijd ondersteund door een technicus, die ervoor zorgde dat het geluid u bereikte. Dat waren er ook een aantal, maar het langst deed Cees van Apeldoorn dat. Dank je wel Cees.

Het praathuis is er nog tot de zomervakantie en daarna ga ik op zaterdagmorgen mijn krantje lezen onder het genot van een kop koffie en met op de achtergrond MidlandFM. Ik word weer gewoon luisteraar. Ik ben benieuwd wie de zaterdagmorgen gaan vullen. Meld je bij Midland, want radio maken is gewoon leuk. En helemaal niet eng.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties