Donderdag 11 oktober 2018

Basisschool St. Jozef viert zestigjarig bestaan

'Op maandag 1 september 1958 opende de St. Jozefschool voor het eerst haar deuren. De witgeverfde, houten school stond op de plaats waar nu het Bolwerk is. De school telde 174 leerlingen, 61 jongens en 113 meisjes. Het waren vrijwel allemaal kinderen uit de buitenbuurten van Oudewater,' aldus de tekst die verscheen in het jubileumboekje dat werd gepubliceerd ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van de school in 2008. Inmiddels zijn we weer tien jaar verder en dus was er afgelopen week alle reden om nogmaals feest te vieren op de Oudewaterse school, die al eerder werd omgedoopt tot Basisschool St. Jozef.

Woensdag was de Klankenkaravaan te gast op de school en speelden de kinderen de voorstelling 'Reis door de tijd' voor de ouders en grootouders en zaterdagmiddag werd er een grote reünie gehouden in De Klepper voor oud-leerlingen en hun meesters en juffen.

De Klankenkaravaan

Het jubileum van de school werd woensdag geopend met het zingen van het speciale feestlied. Duuk van Beek en Remco van Jaarsveld, de jongste en oudste leerling van de Jozefschool, mochten de imposante schoolvlag naar de top van de mast hijsen. Vervolgens gingen de kinderen naar de diverse oefenruimtes om daar met de muziek-en dansdocenten van de Klankenkaravaan de voorstelling 'Reis door de tijd' voor te bereiden.

Aan het eind van de ochtend waren de tribunes In sportzaal De Eiber te klein om de meer dan tweehonderd (groot)ouders een gerieflijke zitplaats te bieden en dus moesten de laatkomers genoegen nemen met een staanplaats langs een van de wanden. In 'Reis door de tijd' gingen twee verwarde professoren met hun tijdmachine op zoek naar het jaar 1958, maar ze faalden steeds op jammerlijke wijze. Wel wisten ze steeds een groep vanuit het verleden naar het heden te toveren. Zo werden de kleuters uit de Middeleeuwen naar het heden geflitst. In een prachtige optocht kwamen de kleuters het grote podium op en zongen daar het prinsen- en prinsessenlied. Ze waren duidelijk onder de indruk van de geweldige ambiance, maar ze werden bij het zingen gelukkig ondersteund door de docent van de Klankenkaravaan. Groep 4 kwam tevoorschijn uit de tijd waarin Rock 'n Roll enorm populair was en met de Limonaderock wisten ze vooral hun opa's en oma's in beweging te krijgen. Ook de dynamische percussie van de groepen 7 en 8 maakte veel indruk. Hun debuterende docent was de grote aanjager van een muzikaal spektakel en groeide steeds verder in zijn rol. In totaal duurde de show van de tien groepen meer dan een uur en het was dan ook al ruim na schooltijd dat de feestochtend met het zingen van het Karavaanlied ten einde kwam.

De reünie

Zaterdagmiddag waren een kleine vijfhonderd oud-leerlingen en leerkrachten van de Jozefschool aanwezig bij de gezellige reünie in een overvolle Klepper, die in de nabije toekomst de 'huiskamer van de stad Oudewater' moet gaan worden, maar nu al een maatje te klein was als 'huiskamer van de Jozefschool'. Alle reünisten zaten uiteraard op de Jozefschool, maar huisden in het zestigjarig bestaan achtereenvolgens in maar liefst vier verschillende schoolgebouwen. Toch ook heel bijzonder! Het begon in 1958 in de houten, witte school, maar daarna werd er nog tweemaal verhuisd totdat in oktober 2012 het huidige, moderne gebouw aan De Cope werd betrokken. Tussendoor werd er wegens ruimtegebrek ook nog uitgeweken naar andere, tijdelijke klaslokalen. Zo maakte meester Theo Zoethoutmaar met zijn klas ooit gebruik van de Unio-kantine aan De Waardsedijk. Zijn leerlingen van destijds hebben het er zaterdag nog uitgebreid over gehad. Voor al die bijzondere verhalen uit het Jozefverleden was zaterdag alle tijd en het bleef dan ook nog lang gezellig in en rondom De Klepper. Veel oude schoolvrienden verkasten na afloop van de reünie nog naar een lokaal etablissement om daar onder het genot van een hapje en drankje verder te kletsen.

De afspraak is inmiddels gemaakt voor een volgende reünie in september 2033. Reünist Robert Clercx drong er echter met nadruk op aan om ook het zeventigjarig bestaan maar uitgebreid te gaan vieren: 'Want dit was zó leuk!'


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties