Donderdag 6 december 2018

Uit het forum Ruimte

door Elly van der Neut

De omgevingswet

Eerste agendapunt, de omgevingswet. De grootste wetswijziging sinds de invoering van de Grondwet. Een ingewikkelde transitie van vergunningen voor bouwen en inrichting van de hele omgeving.

Al in de afgelopen jaren is er gestart met het implementeren van deze wet, samen met IJsselstein. Het is dan ook voor de hand liggend dat deze samenwerking blijft bestaan, zolang dat mogelijk is. Jaap v.d. Heuvel (CU) vroeg zich af of dit wel een goede keuze is. Wethouder Ten Hage vindt van wel want anders is alle energie die er al is ingestoken voor niks geweest. Daarbij lijkt de problematiek van IJsselstein en Montfoort erg op elkaar. Natuurlijk moet gemonitord worden of beide gemeenten wel hetzelfde pad blijven bewandelen en kan de samenwerking op elk moment worden opgeschort als dat fout gaat, maar vooralsnog vindt de wethouder dat dit goed gaat. Voor Montfoort gaat dit voor de komende twee jaar 290.000 euro kosten, en die zijn in de begroting van 2019 al ingeboekt. De wethouder vindt overigens wel dat die nieuwe omgevingswet een flexibele rode contour moet opleveren. Niet dat die contour helemaal geschrapt moet worden, maar er moet wel kunnen worden onderhandeld over waar die precies moet liggen. De wethouder: "De provincie denkt waarschijnlijk dat zij belangrijker zijn dan wij denken". Het voorstel gaat als bespreekstuk naar de raad.

Lange Linschoten en Korte Linschoten

Montfoort heeft een convenant met Oudewater ondertekend over het opknappen van de oevers van het riviertje de Linschoten. Daar wordt nu al jaren over gesteggeld en de situatie wordt steeds slechter. Hier en daar is de berm helemaal verdwenen en het asfalt scheurt. Deels komt dat door een baggerfout van de Stichtse Rijnlanden, deels door zwaar verkeer en deels door pleziervaart die door de golfslag die zij veroorzaakt de oevers uitholt. Er is al een aantal rapporten geschreven over de situatie maar er moet nu echt iets gebeuren. Jan Vinkenburg (CDA) waarschuwt dat de HDSR weliswaar toezicht moet houden op de dijken, maar dat de gemeente verantwoordelijk is als er ongelukken gebeuren. Oudewater is al begonnen met het herstel en Montfoort moet niet wachten tot dit herstel Montfoorts grondgebied bereikt. Van den Heuvel vroeg hoe het dan zit met het landje van Cromwijk. Ook daar verzakken de oevers en daar loopt geen weg. Pennarts (PAK) vroeg zich af of het mogelijk wordt om zwaar verkeer te weren. In het convenant met Oudewater wordt ook niet gesproken over de baggerfout, waardoor men vreest dat de HDSR de dans weer ontspringt. De wethouder zei dat er niet gewacht gaat worden tot Oudewater het Montfoorts grondgebied bereikt, maar er moet wel een flora en faunaonderzoek worden gepleegd. Dat werkt wel vertragend maar dat is een wettelijke verplichting. Daar kan hij niet onderuit. Het voorstel gaat als bespreekstuk naar de raad.


Heb jij de KijkOp App al? Download nu gratis voor iOS of Android.

 

Deel bericht:

Reacties

Log in of registreer nu om te kunnen reageren!

Winkels, horeca en bedrijven

Aanbiedingen van winkels, horeca en bedrijven

Berichten van verenigingen en ideele organisaties